Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Andermatt – jak to sviští z ledovců

Ve švýcarském kantonu Uri se pod úbočím horského sedla Oberalppas rozkládá známé středisko zimních sportů, městečko Andermatt. Je možné z něj vyrazit za lyžováním do tří vzájemně propojených skiareálů. Velkou atrakcí Andermattu je pak také zastávka ledovcového panoramatického vlaku Glacier Express, který spojuje Zermatt se Svatým Mořicem.

Městečko Andermatt ukryté mezi masívy Urnských Alp leží kousek od dálnice A2 a vyniká svou starodávnou architekturou a malebnou atmosférou. Při procházce ulicemi města se můžete kochat starými hrázděnými domy, jež jsou typické spíše pro švýcarský kanton Wallis. Významnou památkou je kaple sv. Marie a v centru narazíte ještě na kostel sv. Petra a Pavla. Zdejší hotely a penziony poskytují jak ubytovací a stravovací, tak i wellness služby na nejvyšší úrovni. Značně rozvinutý turistický ruch je zdrojem obživy většiny místních obyvatel. 

Andermatt, Švýcarsko

Na svazích nad Andermattem se v nadmořské výšce 1444 až 2963 metrů rozkládá rozlehlý lyžařský areál, který je velkým lákadlem zejména pro zkušenější lyžaře a nadšence do náročnějších sjezdů. Ochuzeni však nebudou ani začátečníci a rodiny s dětmi. Andermatt je centrem skiregionu Gotthard-Oberalp a nabízí jedinečné možnosti lyžování všem kategoriím lyžařů. Samotný Andermatt umožňuje lyžování na 74 kilometrech upravovaných sjezdovek, z nichž 6 je modrých, 6 červených a 4 černé. Lyžaři jsou na svazích přepravováni pomocí 7 vleků, 4 sedačkových a dvou kabinkových lanovek. Celková přepravní kapacita činí 12 tisíc osob za hodinu. Z Andermattu je možné se dostat lanovkou na tři dostupné vrcholy - Gütsch (2 344 m), Winterhorn (2 460 m) a Gemmstock (2 963 m), pod nimiž se rozkládají další lyžařské areály.

Andermatt, Švýcarsko

Lyžařský areál Andermatt je například propojen s nedalekým střediskem Gütsch, který nabízí celkem 6 sjezdovek, jenž jsou obsluhovány 2 sedačkovými lanovkami a stejným počtem vleků. Kabinkovou lanovkou je možné se z Andermattu dostat také do areálu Gemmstock, který se rozkládá v nadmořské výšce 2015 až 2963 metrů. Jeho největším lákadlem jsou dva ledovce, které jsou zajímavé tím, že jsou vždy během letních měsíců překrývány speciální fólií, která je má chránit před účinky globálního oteplování. Právě svahy pod Gemmstockem jsou nejvytíženější částí celého areálu. Z ledovců vede jak červená sjezdovka dlouhá 6 a půl kilometru a překonávající převýšení okolo 1500 metrů, tak i náročná téměř 4 kilometry dlouhá černá trať s převýšením 900 metrů. Údolím Guspis nebo Felsental je možné se dostat až do městečka Hospental. 

Andermatt, Švýcarsko

V zimní sezóně tyto necelé 3 tisíce metrů vysoké vrcholy lákají kromě lyžařů také snowboardisty, skialpinisty a freeridisty, na které zde čeká množství volných svahů. Nachází se zde dokonce jedna z prvních sjezdovek, které byly ve Švýcarsku vybudovány speciálně pro carvingové lyžování. Byla pojmenována po vítězi Olympijských her v Sapporu, Bernhardu Russim. Další menší lyžařský areál Wintherhorn se rozkládá nad Hospentalem a najdete v něm 4 sjezdové tratě. Andermatt umožňuje také lyžování na jeden společný skipas ve 30 kilometrů vzdáleném středisku Sedrun-Disentis, celkem je tak lyžařům k dispozici kolem 130 km sjezdových tratí.

Andermatt, Švýcarsko

Pokud patříte spíše mezi milovníky běžeckého lyžování, čeká na vás v okolí Andermattu na 20 kilometrů značených a pravidelně upravovaných tratí. Snowboardisté si přijdou na své ve snowparku, který se může pochlubit nejdelší U-rampou v oblasti centrálního Švýcarska. Rampa je dlouhá 120 metrů, široká 15 metrů a její výška je úctyhodných 4 a půl metru. Až si budete chtít od lyžování trochu aktivně odpočinout, máte možnost vyzkoušet i jiné zimní sporty, jako je třeba sáňkování, bruslení, nebo se vydat po některé z pěších zimních turistických stezek. 

- jap –

Další články ze Švýcarska: 
Švýcarský Chur - město, z něhož můžete všemi směry vyrážet na lyže 
Les Diablerets - ďábelsky dobré lyžování 
Nechcete bydlet přímo v lyžařském středisku? Ochutnejte Martigny ve Švýcarsku 
Verbier - švýcarský ráj moderních lanovek, zábavy a freeridu 
Rodinné lyžování v Nendaz - megastředisko, kde jsou děti na prvním místě

Článek byl zobrazen 9 640 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko