Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lucern - nejen město, ale taky jeho krásné okolí

Lucern - to není jen podle mnohých nejkrásnější město Švýcarska, ale celý region zahrnující Lucernské jezero s historickými parníky a kolem něj se vzpínající krásné hory.

Lucern není místem na jednodenní výlet. Za jeden den si možná návštěvníci stihnou prohlédnout město samotné. Zamíří na známý dřevěný Kapličkový most, projdou si městské centrum a nezapomenou ani na monumentální sochu umírajícího lva, který připomíná tisícovku vojáků Švýcarské gardy padlých za francouzské revoluce. Mark Twain o lvovi z Lucernu prohlásil, že je to nejsmutnější a nejúchvatnější kus kamene na celém světě. V Lucernu není radno minout ani kulturní a kongresové centrum navržené francouzským architektem Jeanem Nouvelem, který v Praze vytvořil administrativní centrum Zlatý Anděl. Na obou stavbách pracoval na přelomu tisíciletí.

Lucern - pohled na staré město s řekou Reuss, Vodní věží a Kapličkovým mostem
Foto: Lucern - pohled na staré město s řekou Reuss, Vodní věží a Kapličkovým mostem

Jeden den z návštěvy Lucernu se hodí věnovat i zdejšímu dopravnímu muzeu. Je interaktivní, což znamená, že se jeho návštěvníci na chvíli stanou piloty helikoptéry či letadla, usednou do lokomotivy, budou řídit alpskou železnici a zkusí si mimo jiné také pocity při skoku padákem. Muzeum vezme u srdce především muže a děti, ale nudit se tu nebudou ani ženy. Možná to zní neuvěřitelně, ale dopravní muzeum v Lucernu není místem, na které by návštěvníkům stačilo pár hodin. Obrovské muzeum se dělí do částí zaměřených na dopravu vzduchem, po kolejích, po asfaltu i na vodě. Letošní novinkou je expozice věnovaná čokoládě. Vedle propracované dopravy je totiž sladká tabulka hnědé pochoutky dalším ze symbolů Švýcarska. Expozice vybudovaná ve spolupráci s firmou Lindt, která vyrábí věhlasné čokolády, slibuje interaktivní procházku světem této sladké pochutiny. Dopravní muzeum leží přímo u břehu Lucernského jezera, které je neodmyslitelnou částí města Lucernu.

lodní plavba po Vierwaldstättersee
Foto: lodní plavba po Vierwaldstättersee

Vyjížďka starobylým parníkem je pro místní zajímavým tipem na nedělení den. Cestou se naobědvají na palubě více než sto let starých strojů a pak už se jen kochají výhledy na okolní kopce. Na palubě se mísí Lucerňané s turisty z celého světa. I to patří k typickému obrazu místního života.

doprava na Pilatus - nejstrmější zubačka na světě
Foto: doprava na Pilatus - nejstrmější zubačka na světě

Nedá se předpokládat, že do Švýcarska zamíří někdo, kdo nemá rád hory. Součástí návštěvy Lucernu a jeho okolí by měl být také výlet na horu Pilatus. Cestě na vrchol a zpátky se říká zlatý okružní výlet. Turisté totiž cestou vyzkoušejí téměř všechny dopravní prostředky typické pro Švýcarsko - pojedou lodí, poštovním autobusem, vlakem, kabinovou lanovkou i nejstrmější zubačkou na světě. Ve výšce 2 132 metrů nad mořem si pak dopřejí nádherný alpský výhled.

Pilatus Kulm - místo unikátního rozhledu
Foto: Pilatus Kulm - místo unikátního rozhledu

Tip Aleny Koukalové, zástupkyně Švýcarské turistické centrály: V Lucernu se pravidelně konají světově věhlasné festivaly klasické hudby. Letošní letní festival se koná od 15. srpna do 14. září. Poznávání Lucernu a jeho okolí lze spojit s jedinečnými koncertními zážitky.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 7 341 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko