Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Curych je kosmopolitní město kontrastů

Curych ležící na severním konci Curyšského jezera je hlavním městem kantonu téhož jména a zároveň největší město Švýcarska. Klasická tvář Curychu se však v poslední době výrazně změnila. Už se v něm dávno vše netočí jen kolem bank a vysokého finančnictví. Curych je dnes jedno z evropských stylových velkých měst světové úrovně.

Curych se pravidelně umisťuje na předních místech žebříčku měst s nejvyšší kvalitou života na světě. Dá se konstatovat, že nákupy jsou zde nedostižné a čile se tu vede živý a nekonvenční denní i noční život. Každý večer se v tomto městě konají četné hudební a klubové akce. O klasickou kulturu se zde starají Opera House a galerie Kunsthaus. Směrem ke kultuře undergroundu sestoupíte ve funky barech a kavárnách v části města zvané Curych West. Současnou architekturu představuje například knihovna univerzity Calatrava. V místních restauracích se mohou návštěvníci vydat doslova na gastronomickou cestu kolem světa.

Curych poskytuje svým návštěvníkům bohatou nabídku historických památek, kultury i řadu možností aktivního odpočinku v krásném prostředí. Jeho historie se píše už přes dva tisíce let. Osídlení v této oblasti je doloženo už za doby římské, kdy se na místě dnešního města nacházela římská osada Turicum. Díky své výhodné poloze na březích jezera Zürichsee a různorodé nabídce kultury i zábavy patří k nejvýznamnějším destinacím švýcarského cestovního ruchu.

Toto velkoměsto situované u severních břehů Curyšského jezera není ani strohé a nažehlené ani nepůsobí velkolepě. Je to trochu směs vesnických a venkovských prvků, které však působí velmi příjemně. Celkovému dojmu zřejmě napomáhá právě jezero, které je výraznou dominantou města současně s katedrálou Grossmuenster ve Starém městě. Ústředním orientačním bodem tohoto poměrně přehledného města je řeka Limmat dělící centrum města na západní a východní část. K nejstarším částem města patří západní část Curychu.

Pokud jste příznivci nákupů, zamiřte na svém výletě rovnou do centra a nejspíš se nejdříve půjdete projít po Bahnhofstrasse. Tato třída patřící k nejdražším na světě je vlastně pěší zóna s lipovou alejí, která tvoří spojnici mezi nádražím a jezerem asi jeden kilometr dlouhou. Můžete si prohlédnout množství výloh klenotnictví, zlatnictví a módních butiků, ale ceny jsou tu astronomické. Místo původních historických budov na luxusní ulici stojí moderní novostavby. Za památkami je třeba odbočit do některé z vedlejších křivolakých starobylých uliček se středověkými domy.

Prohlédnout si můžete řadu místních pamětihodností, jejichž převážná většina je koncentrována přímo ve Starém městě. Pro Curych je charakteristická katedrála Grossmünster s nápadnými věžemi. Curyšská katedrála je kamenná stroze působící stavba. V roce 1519 zde začal kázat Huldrych Zwingli, který odtud dal odstranit vše, co by mohlo svatostánku propůjčit lesk, ať už to byly oltáře, obrazy nebo sochy. Budete-li si chtít dopřát nejkrásnější výhled na město, budete muset vystoupit po schodech Karlovy věže. Zajímavostí je skutečnost, že odtud turisté mohou alpské štíty těžko zahlédnout, přestože město obklopují. Dělá to mlžný opar, který vytváří vodní plocha jezera ve spolupráci se zdejším klimatem.

Za vidění stojí také renesanční budova radnice. Jedním z největších hodinových ciferníků v Evropě s průměrem 8,7 metru se může pochlubit kostel St. Peterkirche. Pozornosti návštěvníků by také neměla ujít prohlídka chrámu Fraumünster s pozoruhodnými okny, jejichž autorem byl Marc Chagal. Neméně hezkým kostelem je chrám Wasserkirche. Nelze opomenout ani místní fontány, kterých je v Curychu neuvěřitelných 1030.

V Curychu si mohou návštěvníci vybrat z více než stovky galerií a padesáti muzeí. Čtrnáct z padesáti muzeí je plně věnováno umění, ale nejen tomu evropskému. Konkrétně Muzeum Rietberg je jediné muzeum vystavující mimoevropské umění ve Švýcarsku. Jeho sídlo je zasazeno do krásného parku. Hodnotné sbírky nabízí Kunsthaus (Dům umění) nebo Schweizerische Landesmuseum (Švýcarské zemské muzeum), které se mohou pochlubit jedněmi z nejbohatších sbírek v zemi. Za návštěvu určitě stojí také sbírka umění E. G. Bührleho, v níž jsou shromážděny obrazy Manetovy, Cézanovy, van Goghovy, Renoirovy i Degasovy.

Oblíbené výletní místo je zdejší jezero s řadou promenád a parků. Zajímavá je Čínská zahrada nebo Belvoirpark. Pro odpočinek a odreagování v přírodě může posloužit curyšská zoo na hoře Zürichberg, která se rozkládá na 11 tisících metrech čtverečních. Nachází se tu skleník Masoala – jediný svého druhu v Evropě, který návštěvníky zavede do prostředí deštného pralesa. Příjemnou možností jak si pohodlně prohlédnout celé město, je projížďka v původním trolejbusu Goldtimer z 20. století. Z horního konce Seilergrabenu jezdí také historická kolejová lanovka.

Do Curychu se turisté z České republiky dopraví nejen vlakem, ale i autem přes Německo nebo Rakousko, případně autobusem s některou cestovní kanceláří. Z Prahy jezdí i linkový autobus. Pokud se rozhodnete pro let letadlem, pak se po příletu ocitnete na obřím curyšském letišti Kloten.

Z curyšského mezinárodního letiště se létá pravidelně do 150 destinací po celém světě, vede sem mnoho cest a místní hlavní nádraží je považováno za centrum středoevropské železniční dopravy. Jen deset minut cesty vlakem z letiště se nachází centrum města. Možná právě pro velmi kvalitní infrastrukturu je Curych oblíbeným místem pro studium, vědecký výzkum a obchod. Kromě Curyšské univerzity tu totiž působí také Švýcarský federální institut technologií, který je spojen s 21 držiteli Nobelovy ceny.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Švýcarské kantony
Autem do Švýcarska
Svatý Mořic - švýcarský klenot zimních sportů
Basilej - kulturní srdce Evropy

Článek byl zobrazen 12 673 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko