Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Švýcarsko - léto 2012 ve znamení vody

Tématem letošního léta ve Švýcarsku je voda. Příroda byla ke Švýcarsku opravdu štědrá a nadělila mu jezera, řeky, ledovce, vodopády i termální a minerální prameny. Níže naleznete tipy pro vaše letní putování za vodou ve Švýcarsku.

Jezera - tady jen několik perliček:

Ve Švýcarsku najdete největší podvodní jezero Evropy, jmenuje se St. Leonard a rozkládá se mezi městy Sion a Siere v kantonu Wallis. Veřejnosti je přístupné a provezou vás po něm lodičkou.

Největší jezero v zemi je Neuchâtelské jezero. Kůlové stavby, jejichž základy se nacházejí pod hladinou, jsou poslední švýcarskou památkou zapsanou na seznam UNESCO.


Foto: jezero Derborence, kanton Wallis (Switzerland Tourism)

Nejmladší jezero Švýcarska je Derborance v kantonu Wallis. Jezero vzniklo po sesuvu půdy v roce 1749.

Řeky - pramení zde hned několik významných toků Evropy: 

1.8.2012 bude otevřena nová stezka, která vás dovede k pramenům čtyř nejvýznamnějších švýcarských řek: k jezeru Tomasee, kde pramení Rýn, do průsmyku Lucandro, kde pramení řeka Reuss, která napájí Luzernské jezero, do průsmyku Nufenen, odkud stéká řeka Ticino a k Rhônskému ledovci, odkud vytéká stejnojmenná řeka. 


Foto: přítok řeky Rhôny, kanton Wallis (Switzerland Tourism)

Ledovce - země má celkem 122 ledovců:

Největším z nich nejen ve Švýcarsku, ale v celých Alpách, je ledovec Aletsch, který je zapsán na seznamu přírodního dědictví UNESCO. Vidět ho můžete z Jungfraujochu nebo z walliské strany z oblasti Aletsch. Jeden z nejkrásnějších pohledů je z Belalpu. Přes ledovec můžete přejít po visutém mostě. Pozor jedná se o vysokohorskou cca pětihodinovou túru. Pokud byste se chtěli vydat na cestu přímo po ledovci, i to je možné, ale jen v letních měsících a s průvodcem.


Foto: ledovec Aletsch, kanton Wallis (Switzerland Tourism)

Morteratschský ledovec v Graubündenu můžete naopak vidět i z oken vlaku. Projíždí kolem něho proslulá panoramatická trasa Bernina expres Rhétských drah.

Glacier 3000 je ledovcem oblasti Ženevského jezera a vyjedete k němu lanovkou z Les Diablerets. Po tomhle ledovci můžete přejít i bez průvodce nebo se nechat svézt speciálně upravenou rolbou.

V ledovcích bývají vyhloubené i ledové jeskyně, které jsou přístupné veřejnosti. Vnitřní výzdoba není přírodní, většinou se jedná o ledové sochy, které tady byly vytvořeny. Takovou jeskyni najdete například na Jungfraujochu, v Saas-Fee na Mittel Allalin nebo v Zermattu na Malém Matterhornu.

Vodopády - místní vodopády se snad ani spočítat nedají:

Jen v údolí Lauterbrunnen jich najdete 72. Vydat se za nimi tedy právě sem, je určitě správné rozhodnutí. Kromě těch, které uvidíte spadat z okolních stěn, stojí za návštěvu i Trümmelbašské vodopády, které jsou ukryty ve skále.


Foto: údolí Lauterbrunnen, kanton Berner Oberland (Switzerland Tourism)

Vynechat nelze Rýnské vodopády u Schaffhausenu, kde je k vidění nejmohutnější vodopád Evropy. Nechte si čas na procházku podél vodopádů. Velmi působivá je i plavba lodí na ostrov uprostřed vodopádu. 31. 7.2012 se tady koná velkolepý ohňostroj nad vodopádem.

Literárně nejznámější je pak Reichenbašský vodopád spojený s postavou Sherlocka Holmese.

Termální lázně - naleznete tady i termální lázně, teplé prameny se tady využívaly již v době Římanů:

Největší termální lázně v Alpách se nacházejí v Leukerbadu ve Wallisu, celkem je tady 51 teplých pramenů

Komornější termální lázně v horách jsou v Ovronnaz nad kulturním městem Martigny

V Graubündenu zve ke koupeli Scuol, Bad Ragaz nebo architekturou Petera Zumthora proslulý Vals.


Foto: Scuol - lázně, kanton Graubünden (Switzerland Tourism)

Největší venkovní termální lázně jsou pak poblíž města Brig ve Wallisu a nesou také jeho jméno Brigerbad.

Vodní specialitou Švýcarska jsou Suonen (německy) nebo Bisse (francouzsky) - zavodňovací kanály, které svádějí vodu z ledovců na pastviny, které bylo třeba zavlažovat: 

Řada z nich je dodnes funkčních. Ve Wallisu jich najdete celkem 200, jejich celková délka je 1800 km, nejvíce je jich v oblasti Crans Montany a Nendaz.

Podél nich vedou turistické stezky i cyklistické trasy.

Dalším švýcarským fenoménem jsou přečerpávací elektrárny. Pro ty byla vybudována speciální přehradní jezera na mnoha místech v horách:

Světové prvenství nejvyšší přehradní stěny si dlouho držela přehrada Grand Dixence ve Wallisu. Do stěny se pořádají i technické prohlídky. 

Velmi působivá jsou i smaragdová jezera v Grimselpassu, i tady jsou možné prohlídky.

- PR článek - 

Switzerland Tourism 
Jankovcova 1569/2C 
170 00  Praha 7 - Holešovice 
Tel.: 222 521 125 

stprag@switzerland.com 
www.mojesvycarsko.com

Článek byl zobrazen 8 767 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko