Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Pochoutky ze Švýcarska - Capuns, sušené hovězí nebo polévka z krup

Co byste měli ochutnat na cestách po Švýcarsku? V kantonu Graubünden si nenechejte ujít kroupovou polévku, rolky Capuns, ořechový koláč nebo hruškový chleba.

Švýcarská kuchyně často využívá jako základ smetanu. Kravské mléko patří k alpským svahům a místní kuchaři a kuchařky z něj rádi vaří. Začněme polévkou. Čím je pro Čechy česnečka, zelňačka nebo hovězí vývar, tím je pro Švýcary z východního kantonu Graubünden kroupová polévka. Říkají jí Gerstensuppe a jsou tady na ni velice pyšní. Dělají ji po svém: ve vývaru uvaří kroupy a přidávají do něj kostičky sušeného hovězího masa, šunky a různé zeleniny (mrkve, fazolí, brambor nebo růžičkové kapusty). Nakonec se přidá trocha mléka. Každá restaurace má svůj vlastní mix přísad, a proto je dobré tuto polévku ochutnat vícekrát.

Bündnerfleisch
Foto: Bündnerfleisch

Kulinářskou chloubu gastronomie v Graubündenu představuje také sušené hovězí maso Bündnerfleisch. Plátky jsou dlouhé až 35 centimetrů, téměř tmavě červené, šťavnaté a naprosto libové. Nejlepší je vychutnat si Büdnerfleisch s alpským sýrem, trochou čerstvé zeleniny a s křupavým chlebem. Na talíři se vedle masa může objevit také salsiz - místní trvanlivý salám.

Pokud však máte chuť na teplé hlavní jídlo, objednejte si Capuns. Kuchaři v Graubündenu se navzájem trumfují, kdo připraví toto tradiční jídlo nápaditějším způsobem. Na talíři vám přinesou malé zelené rolky přelité smetanovou omáčkou. To hlavní skrývají zelené listy mangoldu -  uvnitř je těsto podobné haluškám, v němž nechybí uzenina (špek, salsiz nebo šunka).

Capuns
Foto: Capuns

Co si dát jako dezert? Nejlépe ořechový dort Nusstorte. Nepochází sice z Graubündenu, ale z jižnějších regionů, kde se pěstují vlašské ořechy. Natolik zde však zdomácněl, že jej už dávno přijali za vlastní. V křehkém těstu dortového tvaru se skrývá ořechová náplň. Ořechy jsou zkaramelizované, někdy se přidává med, vždy smetana - jsme přece ve Švýcarsku.

Místní pekaři jsou však pyšní ještě na jednu delikatesu. Tou je hruškový chléb Birnbrot. Patří mezi symboly Vánoc a novoročních oslav. Tmavou, lehce nasládlou, hruškovou náplň obepíná chlebové těsto. Náš jablečný závin je úplně jiný, protože Birnbrot pekaři připravují ze sušených hrušek. K hruškovému chlebu patří sklenička třešňového likéru Röteli. Ačkoliv i tento nasládlý drink patří k vánočním symbolům Graubündenu, můžete si jej dopřát kdykoliv během roku.

Birnbrot a další pekařské pochoutky
Foto: Birnbrot a další pekařské pochoutky

- PR článek -

Článek byl zobrazen 8 181 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko