Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bad Ragaz je významným lázeňským místem Švýcarska

Švýcarské městečko Bad Ragaz nacházející se v údolí St. Gallen na úpatí hory Pizol má dlouholetou tradici jako zdravotní lázně. Zdejší léčivé prameny byly známé už v 9. století. Dnes už se jedná o místo, kde je poskytována komplexní zdravotnická péče v pohodlí prvotřídních hotelů, s termálními koupelemi a golfovými hřišti.

Například 18 jamkové hřiště Golf Club Bad Ragaz nabízí vše, po čem golfista touží. Tento golfový klub je pravidelně řazen mezi top hřiště Švýcarska. Golfové hřiště má v sobě kouzelnou atmosféru kombinující krásu přírody i golfu, kterou umocňuje výjimečná péče věnovaná hřišti, přírodní vodní překážky umístěné v příjemné zeleni a do toho zasazená působivá kulisa hor. Golfový architekt Don Harradine vytvořil poměrně rovinaté hřiště vhodné pro hráče všech úrovní.

Bad Ragaz, Švýcarsko
Foto: Bad Ragaz

Ve středověku patřilo lázeňské městečko pod správu nedalekého panství Freudenberg. V bezprostřední blízkosti se nachází zřícenina vévodského sídelního hradu, který pochází ze 13. století. Osada byla po určitý čas také ve vlastnictví benediktinského kláštera v blízkých Bad Pfäfers. Tento klášter založený už v roce 740 měl ve středověku významný a rozhodující vliv na rozvoj lázeňství v této oblasti. Právě mniši ze zdejšího kláštera se v roce 1241 zasloužili o znovuobjevení horkých pramenů, které byly z historických pramenů už známy.

Léčivé vody horké 37° Celsia stále probublávaly z hloubek zdejších hor. Už ve 13. století cestovali osadníci do opatství Pfäfers nedaleko Bad Ragazu, kde se údolí Tamina otevírá do Rýnského údolí, aby se mohli v místních termálních pramenech vykoupat. Rozvoj a prosperita zdejších léčebných metod se šířila, a od roku 1350 a do počátku 18. století zaznamenalo lázeňské městečko nebývalý rozmach. Tehdejší kapacita lázeňských domů čítala až na 500 hostů.

V roce 1535 poctil lázeňské městečko svou přítomností vyhlášený evropský lékař Paracelsus, jehož vlastní jméno bylo Philippus Aureolus Theophrastus Bombastus z Hohenheimu. Ten zde zavedl novou léčebnou metodu, která byla sice poněkud drastická, leč velmi účinná. Šlo o pětidenní koupání nemocných v blízké soutěsce Tamina. Paracelsus nechal své pacienty nejprve nasednout na sedačku, a poté je v ní protlačil mezi úzkými stěnami soutěsky, aby je posléze usadil do pramene o teplotě 36,5 °C. Přímo v soutěsce dnes visí obraz znázorňující Paracelsovu metodu.

bazén v hotelu v Bad Ragaz, Švýcarsko
Foto: bazén v hotelu v Bad Ragaz

Klášter v Bad Pfäfers v roce 1838 zanikl a centrum lázeňství se přesunulo do Bad Ragaz, kde se horký pramen přiváděl potrubím. V roce 1716 byl pod patronací a dohledem benediktinského kláštera vybudován barokní lázeňský dům. Zatímco původní gotický benediktinský klášter se nedochoval, barokní kaple z počátku 19. století se zachovala. Z Bad Pfäfers se v současné době stalo muzeum a soutěska Tamina patří k vyhledávaným a oblíbeným turisticky navštěvovaným místům.

Dnes se lázně Bad Ragaz soustřeďují na léčení nemocí pohybového ústrojí a na nemoci související s látkovou výměnou. Pokud byste si chtěli zdejší procedury včetně ubytování dopřát, pak vězte, že ceny za ně nepatří k nejlevnějším. V parku, který obklopuje hotel Sandi, se nachází ojedinělá botanická zahrada, která potěší zejména vyznavače alternativní medicíny, neboť zde roste více než 110 druhů lékařských bylinek.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska: 
Augusta Raurica jsou švýcarské Pompeje  
Zimní dovolená ve Švýcarsku   
Visutý most na Titlisu - adrenalinový pohled na Alpy   
Matterhorn je nejkrásnější hora Alp   
Klosters je klidná oáza s atmosférou horského venkova 

Článek byl zobrazen 6 427 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko