Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Stein Am Rhein je skanzen středověkého města

Švýcarské město Stein Am Rhein (česky Kámen na Rýnu) leží v severní části země poblíž hranic s Německem na řece Rýn v místech, kde opouští Bodamské jezero. Ve městě žil v letech 1425 až 1496 vynálezce tiskařského lisu Johann Heynlin. Turisté sem jezdí hlavně za pamětihodnostmi historického středověkého centra.

Malebné městečko je díky množství zachovalých středověkých hrázděných domů považováno za skanzen středověkého města ve Švýcarsku. Z historického středověkého jádra se dodnes zachovaly městské hradby s branami a středověké roubené stavby vyzdobené nádhernými freskami. Nejcennější pamětihodností je zachovalý benediktinský kostel sv. Jiřího, který pochází z období 14. – 16. století.

Historické jádro Steinu je vymezeno středověkými věžemi Obertor a Untetor. Za centrum historické části je považováno náměstí se starobylou radnicí, která má svůj původ v letech 1539 až 1542. Současný vzhled budovy radnice však pochází z roku 1865. Tehdy bylo k radnici přistavěno ještě další patro a hodinová věžička. Starobylá budova radnice vyniká svým sgrafitovým průčelím a červeným hrázděním. V druhém patře radnice mohou návštěvníci zhlédnout historickou výstavu. Radniční náměstí je lemováno udržovanými měšťanskými domy z 16. století s arkýři a fasádami, které zdobí pestré fresky. V domě s popisným číslem 17 mohou turisté navštívit malé muzeum s fotografiemi.

K nejpozoruhodnějším stavbám patří kupříkladu domy s řadou nástěnných maleb znázorňujících zvířata nebo objekty, podle kterých jsou domy pojmenovány. Například U Slunce, U Bílého orla s patrně vůbec nejstarší freskou z roku 1520 a dům U Červeného vola, který městu slouží jako nejstarší hotel s pohostinstvím. V další stavbě měšťanského domu z roku 1279, který stojí na ulici Unterstadt 18 má sídlo muzeum lidových tradic a historie města. Rezidence o čtyřech patrech připomíná buržoazní a zemědělský životní styl 19. století.

Nad městem se vypíná na kopci 600 metrů vysokém hrad Hohenklinger z roku 1218, z jehož ochozů se nabízí krásný výhled na město. Hlavním hradním lákadlem je rytířský sál s restaurací, v němž se pořádají dobové středověké hostiny.

Nedaleko Steinu se nachází bývalý karteziánský klášter pocházející z roku 1461. Až do roku 1868 zde nepřetržitě žilo několik mnichů.  Klášterní areál tvoří kostel z roku 1700 s rokokovou výzdobou a malý a velký klášter. Ve větší budově se nachází patnáct mnišských cel i s vězením. V současnosti má zde své sídlo muzeum moderního švýcarského umění. V menším klášteře je umístěn nábytek, který mnichové po řadu staletí používali. V bývalém klášteře dnes nabízí své služby hotel s 67 pokoji.

Ve městě s příjemnou atmosférou mohou návštěvníci korzovat podél nábřežní promenády, kde se nachází řada stylových restaurací a obchodů. K odpočinku a relaxaci vodomilům se přímo nabízí nedaleké Bodamské jezero. Část Bodamského jezera zvaná Untersee je nádhernému městu Stein am Rhein nejblíže.

Hledáte-li klasické cyklistické místo, asi to bude stezka kolem Bodamského jezera. Tato cyklotrasa platí za jednu z nejkrásnějších v Evropě, neboť tři země v srdci Evropy – Německo, Švýcarsko a Rakousko propůjčují jezeru nezaměnitelný ráz. Ojedinělá symbióza rozmanitých kultur nabízí řadu špičkových kulturních hodnot. Trasy jsou značené kolem celého jezera i dále do vnitrozemí, značení ve Švýcarsku je zaručeně nejkvalitnější.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Brienz na břehu jezera Brienzersee 
Bodamské jezero 
Arosa - horské středisko pro celoroční turistiku 
Ženevské jezero je region čtyř světů 
Lyžařské středisko Andermatt 

Článek byl zobrazen 8 629 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko