Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lyžařské středisko Andermatt

V jižním výběžku centrálního Švýcarska se v nadmořské výšce od 1440 do 2963 metrů rozkládá horské středisko Andermatt. Leží v Urnských Alpách, na křižovatce cest vedoucích k průsmykům Furka, Oberalp a Svatý Gotthard. Andermatt je významný tím, že v něm zastavuje ledovcový panoramatický vlak Glacier Express.

První cestovatelé nebo spíše dobrodruzi překročili zdejší průsmyk sv. Gottharda, který se nachází ve výšce 2108 metrů nad mořem, již ve 13. století. V té době také rokli Schöllenen Gorge, kterou protéká rozbouřená řeka Reuss, překlenul první most. Následně zde vznikla nezpevněná cesta, po níž první vůz projel v roce 1775. Na tehdejší poměry to musel být značně náročný výkon, protože i dnes patří průsmyk k poměrně špatně schůdným.

Lyžařské středisko Andermatt

V zimě panují v průsmyku tak špatné povětrnostní podmínky, že bývá raději uzavřený. V létě je možné na jeho vrcholu navštívit hospic z 19. století, v němž sídlí muzeum průsmyku – Muzeo Nazionale del San Gottardo. V sousedství muzea se nachází také Albergo San Gottardo, což je jediné místo k ubytování. Pod průsmykem Svatého Gottharda dnes vede tunel pro automobily, jenž Andermatt propojuje s dalším průsmykem Furkapass (2430 m n. m). Do provozu byl uveden v roce 1980 a s délkou 16,3 kilometrů je to jeden z nejdelších tunelů na světě.

Andermatt je jednou ze zastávek Glacier Expressu, který pravidelně spojuje luxusní horská centra Zermatt a Svatý Mořic. Železnice byla v těchto místech vybudována v polovině 19. století. Cesta tímto vlakem je nezapomenutelným zážitkem, jakmile se totiž vlak vynoří z tunelu, otevřou se před vámi neuvěřitelné výhledy z nadmořské výšky okolo 2000 metrů.

Lyžařské středisko Andermatt

Andermatt je však především vysokohorským střediskem a známým centrem lyžařského regionu Gotthard-Oberalp, který celkem nabízí 166 kilometrů sjezdových tratí nejrůznějších délek a náročností. Přímo v Andermattu se nachází lyžařský areál Andermatt-Hospental, který přitahuje hlavně náročnější a zkušené lyžaře. Rozprostírá se okolo hory Gemsstock (2963 m. n. m.) a celkem zde na lyžařské nadšence čeká 74 km sjezdových tratí, z nichž 6 je modrých, 6 červených a 4 černé. Na Gemsstocku byla dokonce vybudována jedna z prvních sjezdovek určených pouze pro carvingové lyžování. Dostala jméno po vítězi Olympijských her v Sapporu - Bernhardu Russim. Přeprava lyžařů je zajištěna 7 vleky, 4 sedačkovými a 2 kabinkovými lanovkami s celkovou přepravní kapacitou 12 tisíc osob za hodinu.

Součástí hory Gemsstock jsou dva ledovce, které jsou během letního období jako jedny z mála pokryty speciální fólií, která je chrání před účinky globálního oteplování. V zimě pak přitahují milovníky freeridu, skialpinismu a snowboardingu. Na snowboardisty zde kromě volných terénů čeká také snowpark se 120 metrů dlouhou a 15 metrů širokou U-rampou, která je nejdelší v centrálním Švýcarsku. Vyznavači běžeckého lyžování si mohou užívat 20 km značených a upravovaných tratí vedoucích okolím Andermattu. Na své příznivce zde čeká také sáňkařská dráha a 8 km upravovaných zimních chodníků.

Lyžařské středisko Andermatt

Andermatt má společný skipas s dalšími třemi lyžařskými areály, které jsou navzájem propojeny. Vyrazit tak můžete například do 30 km vzdáleného střediska Sedrun-Disentis. Nad Andermattem se dále rozkládá areál Gutsch s 6 sjezdovkami, které obsluhují 2 sedačkové lanovky a 2 vleky. Menší areál Wintherhorn leží nad nedalekým Hospentalem a poskytuje lyžování na 4 sjezdovkách. Lyžařský areál v Realpu je pak určen hlavně rodinám s dětmi, je totiž vybaven mírnými a cvičnými svahy. V Andermattu a jeho okolí je tak možné si zalyžovat celkem na cca 130 kilometrech sjezdových tratí.

Všechna městečka roztroušená pod Gottharským průsmykem nabízí komfortní a cenově výhodné ubytování v hotelích, penzionech i apartmánech. Mnoho z nich kromě samotného ubytování a stravování láká také na možnosti bohatých wellness procedur. Andermatt oplývá jedinečnou atmosférou a i přes rozvinutý turistický ruch se mu daří zachovávat ráz tradiční vysokohorské vesničky. Centru Andermattu vévodí krásný farní kostel Sv. Petra a Pavla a najdete zde také zajímavé domy s hrázděným zdivem, které jsou pro švýcarské kantony Uri a Wallis typické. V městečku mají stanoviště speciální vojenské jednotky tzv. Horských myslivců patřících ke švýcarské armádě.

- jap -
Foto: Toni Birrer

Další články ze Švýcarska:
Zermatt je centrum říše čtyřtisícovek
Grindelwald – fascinující svět ledovců
Dornach
Univerzitní město Freiburg
Bern není jen městem medvědů

Článek byl zobrazen 12 545 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko