Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bien di neboli dobrý den na letní dovolené v regionu Disentis Sedrun

Mezi oficiální švýcarské jazyky patří také rétorománština, kterou lze zaslechnout například v prázdninovém regionu Disentis Sedrun. Takže Bien di - dobrý den!

K dobrému dni patří zajímavý výlet a o ty není v oblasti okolo měst Disentis a Sedrun nouze. K nejatraktivnějším patří procházky ke čtyřem pramenům. Svou dlouhou pouť do různých světových stran tady totiž začínají řeky Rýn, Reuss, Ticino a Rhona. Spojuje je stezka čtyř pramenů, která má celkem 85 kilometrů, a je ji proto nutné rozdělit do několika dnů. Turisté si cestou neužívají jen nádherné výhledy, ale zároveň se dozví mnohé o významu vody pro střed Evropy. Cestou se je možné ubytovat v rustikálních horských chatách nebo v hotelech v blízkých vesnicích. Kdo má rád komfort, zvolí hotel a svá zavazadla si nechá kurýrem posílat z jednoho místa na druhé, aby se mohl procházet po horách „na lehko“ jen s nejnutnějším vybavením.

Disentis - Benediktinský klášter
Foto: Disentis - Benediktinský klášter

Někomu však bude stačit navštívit nejdůležitější pramen z kvarteta řek. Rýn začíná svou 1 233 kilometrů dlouhou pouť u jezera Tomasee. Dole v městečku Disentis je možné dodnes nalézt v Rýnu kousky zlata. Jak drahý kov správně hledat, to vás tady naučí odborníci v kurzu rýžování zlata. Pravým pokladem města Disentis je však velký Benediktinský klášter, který tu stojí už od 8. století. Jeho současná barokní podoba pochází z přelomu 17. století. Dvacet minut od centra obce Disentis, hned vedle kempu, leží přírodní jezero Fontanivas. V parných letních dnech je výborným místem pro odpočinek. Dospělí si poleží na loukách a děti si mohou hrát na atrakcích zasazených přímo do jezera.

Disentis

Sedrun nabízí zcela jiné koupání. Je jím Bogn Sedrun - koupání zaměřené na zážitky. Odpočívat tu je možné v římských lázních, rodinám s dětmi je naopak určená aktivní část s bazénem a divokou vodou.

Disentisem navíc projíždí jeden z nejznámějších alpských vlaků - Ledovcový expres spojující Zermatt na západě se Svatým Mořicem na východě Švýcarska. Nabízí se nasednout do něj a projet si alespoň část jeho trasy. Nedaleko Disentisu vystoupá vlak do svého nejvyššího bodu na trase, kterým je průsmyk Oberalp v nadmořské výšce 2 033 metrů. Opačným směrem vlak projíždí nádhernou soutěskou Rýna.

Disentis - Ledovcový expres
Foto: Disentis - Ledovcový expres

Tip Aleny Koukalové, zástupkyně Švýcarské turistické centrály: Z Disentisu si udělejte procházku na večeři do historické vesničky Segnas. Výborné fondue si tady objednáte v restauraci Ustria Cresta.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 3 607 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko