Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rhétská dráha ve Švýcarsku: 125 let zážitků na kolejích

Slavná alpská železnice slaví letos 125leté výročí od chvíle, kdy její vlaky poprvé vyjely na trase z Landquartu do Klosters. Rhétská dráha je pojmem nejen mezi milovníky železnice.

Když jedete například Bernina Expressem, ocitnete se najednou v místech, kam se lidská noha neodváží. Vlak protíná strmé skály, projíždí dlouhými tunely a přejíždí legendární viadukty. Z vlaku se nabízejí neopakovatelné výhledy. Ve vagónech vyjde rychle najevo, kdo jede z práce nebo ze školy a kdo je na výletě. Zástupci druhé skupiny vytahují foťáky a jejich spouště rychle cvakají. A když přijde průvodčí a zjistí, že jsou na palubě Češi, možná sáhne po brožurce a pozdraví je pěkně po česku. Turistů si tady váží a jsou na ně připraveni. Ať jsou odkudkoliv.

Rhétská dráha u obce Ardez
Foto: Rhétská dráha u obce Ardez

Letos je na této švýcarské železnici veselo. Slaví se 125. výročí a na zájemce čeká řada akcí. Rhétská dráha je například levnější. Slevu je možné získat například na nejpomalejší rychlík na světě, jak se přezdívá Ledovcovému expresu (Glacier Express) spojujícímu západ s východem. Jezdí napříč Švýcarskem a míří z horských oblastí Wallisu v čele se Zermattem do neméně kouzelného kantonu Graubünden, kam patří věhlasný Svatý Mořic. Rhétská dráha provozuje Ledovcový expres z tohoto směru až do stanice Disentis.

Když slavíme 125 let, nebudeme po cestujících v Bernina Expressu žádat více než 125 franků, řekli si u Rhétské dráhy, takže toto spojení mezi severem a jihem Švýcarska je letos výhodnější než obvykle. V ceně je navíc talíř tradičních těstovin Pizzoccheri, který si hosté mohou poručit v Tiranu nebo v Poschiavu. Tato jedinečná trasa je na seznamu kulturního dědictví UNESCO i díky tomu, že překonává 55 tunelů, 196 mostů a její stoupání dosahuje až 70 procent.

Rhétská dráha s ledovcem Morteratsch v pozadí
Foto: Rhétská dráha s ledovcem Morteratsch v pozadí

Jaká by to však byla oslava kulatého výročí bez historických vagónů a lokomotiv. Na trase Rhétské dráhy se letos dočasně objevuje kouř z parních strojů, které vyrážejí na svou trasu ve vybrané dny. Vyzkoušet je možné také luxus 30. let, kdy Rhétská dráha nasazovala na své spoje vagóny značky Pullman. Tím však oslavy 125. výročí nekončí. V nabídce na letošní vyjížďky vlaky je také jedno téma, které zní možná překvapivě: cestování se štrikováním. Pletoucí ženy patřily dříve k vlakové dopravě stejně neodmyslitelně jako dnes počítače, tablety a chytré telefony v rukou pasažérů. Rhétské dráhy vypravují vlaky, v nichž se sejdou příznivkyně štrikování, povídají si o své zálibě a předávají si zajímavé tipy, jak uplést svetr, šálu nebo jiné teplé oblečení. Jedno je jasné: ve vlacích Rhétské dráhy se letos cestující nudit nebudou.

Rhétská dráha - vagóny s otevřeným výhledem
Foto: Rhétská dráha - vagóny s otevřeným výhledem

TIP Aleny Koukalové, zástupkyně ŠVÝCARSKÉ TURISTICKÉ CENTRÁLY: Když vyjedete Berninou Expressem na Alp Grüm, vystupte a vydejte se z tohoto místa v nadmořské výšce 2091 metrů na procházku nebo na túru. Když pak sjedete na jih Švýcarska, možná vás překvapí, že sníh rázem vystřídají palmy.

- PR článek -

Článek byl zobrazen 4 866 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko