Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Rýn: největší evropský vodopád Rheinfall

Bubnující voda. Padající spád. Hučící tok. Valící se proud. Švýcarské vodopády leží 4 km západně od švýcarského městečka Schaffhausen na horním toku Rýna.

Nad padajícím proudem vlaje dvoubarevná čtvercová vlajka. Rozměry vlajkových čtverců nesou pouze dvě evropské země: Švýcarsko a Vatikán. Plápolající švýcarský státní symbol bílého kříže v červeném poli dodává největšímu evropskému vodopádu elegantní šarm a výjimečnost.

Spád vody měří neuvěřitelných 20 m a šířka vodního úkazu dosahuje nepředstavitelných 150 m. V průběhu jedné sekundy se přes skalnaté výběžky přežene 370 kubíků valící se vody.

Schaffhausen

Celodenní výlet k vodopádu je vhodný nejen pro sportovní turisty, ale i milovníky historie, architektury a rodiny s dětmi. Vodopád se pyšní velmi výhodným situováním. Nachází se v jádru obce Neuhausen am Rheinfall, mezi hradem Wörth a zámkem Laufen. Zámek Wörth stojí na pravém břehu Rýna a ve 12. století sloužil jako celní překladiště. Dnes se vnitřní prostory zámku využívají jako restaurační zařízení s velmi bohatou a lákavou nabídkou jídel teplé i studené kuchyně.

Placené parkoviště je velmi dobře značené a vzdálené od vodopádů pouze několik metrů. Na stejném břehu řeky máte možnost, využít projížďku lodičkou až přímo do samého srdce bubnujícího vodopádu.

Kupujeme si lístek u kasy a nastupujeme na vratkou lodičku. U kormidla stojí pán v modrobílém pruhovaném tričku. Mávne rukou a jde k přídi. Otočí klíčkem. Motor zarachotí a my ladně a dobrovolně odplouváme k vodopádového křtánu.

Schaffhausen

Přibližujeme se k chrlícímu se vodopádu. Vlny nabírají na mohutnosti a lodička se kývá ze strany na stranu. Kapičky, stříkající vody, dopadají na lodičku. Po bezpečném a bravurním zaparkování vystupujeme na cestičku s vybetonovanými schody točivého tvaru. Lehké krůpěje spádu vody dopadají na naše obličeje. Připomíná to ranní mlhu.

Fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

další fotografie

Poslední schod. Pod námi se rozpíná gigantický vodopád se šumějícím zvukem vodního živlu. Skalnatý výběžek je obehnaný zábradlím, které zajišťuje bezpečnost a zároveň famózní a nezapomenutelný výhled na rýnskou tvář vodopádu.

Schaffhausen

Po nádherné podívané máte dvě alternativy. Můžete jet tou samou trasou zpět na druhý břeh nebo se necháte odvézt k nedalekému, již zmíněnému, zámku Laufen. Zámek je využíván jako restaurace a ubytování. Mimo jiné si nezapomeňte prohlédnout skleněný výtah, který je funkční. Přesvědčte se sami a vyjeďte k vyhlídce, odkud budete mít skvělý panoramatický výhled na jedinečný přírodní úkaz evropského charakteru. Zámek spojuje s druhým břehem mohutný most, který je přístupný a přímo vybízí ke skvělé procházce kolem modrého rýnského klenotu.
Za mostem se točí obrovské mlýnské kolo. Dále se napojíte na promenádu stromovou alejí, kde se vůně květů a vody vsakuje do vzduchu jako čerstvá vůně po letním dešti.

Schaffhausen

Neopomenutelná je i noční prohlídka nasvíceného vodopádu. Barevný podklad se blýská v černé tmě a mezi skálami hučí rýnský spád. Směsice zvuků a barev podtrhuje atmosféru místa a jedinečný zážitek. Pokud budete mít štěstí, můžete se stát i účastníkem ohňostroje, který se zde koná několikrát do roka. Nejčastěji k příležitosti významných událostí či výročí.

- vaš -

Článek byl zobrazen 4 936 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko