Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Svatý Mořic – švýcarský klenot zimních sportů

Lyžování jako jeden z nejtypičtějších zimních sportů láká každoročně na hory statisíce Čechů. Atraktivní a dostupná však nejsou jen česká střediska. Ideálním místem pro nejen zkušené lyžaře je i největší švýcarské středisko zimních sportů Svatý Mořic, ležící v nadmořské výšce 1856 m v části země zvané Graubünden.

Cestu se vyplatí naplánovat, ubytování raději také
Dostat se do Svatého Mořice můžete několika způsoby. Nejpohodlnější je nasednout na Ruzyni na letadlo a v Curychu přestoupit na linku, mířící do tohoto pohádkového města. Pro lyžaře ale bude zřejmě praktičtější snést se nohama na zem a pro své plány využít automobilu nebo autobusu. Lyžařské vybavení přece jen něco váží a proč si tedy kazit hned na začátku dovolenou tím, že vás nepustí do letadla? Na konci cesty, vinoucí se mezi alpskými velikány, dorazíte do překrásného zimního centra, které pod vrstvou sněhu vypadá jako z křišťálu. Nezapomeňte si přibalit sluneční brýle, protože slunce zde svítí 322 dní v roce.

Pokud chcete riskovat a nezamluvit si ubytování předem, máte možnost, ovšem lépe je jít na jistotu. Čtyřicet hotelů, desítky penzionů a s nimi přes třináct tisíc ubytovacích míst čekají jen na vás. Vybírat můžete od luxusních pětihvězdičkových hotelů až po mládežnické ubytovny. Počítejte ale s tím, že v zimě může být plno.

Pravá aktivní dovolená – týden, kdy se jednoduše nezastavíte
Až se v jedné z restaurací posilníte svařákem nebo čajem a odpočinete si po náročné cestě, neváhejte a vyrazte na svah. Lanovka vás vyveze na Piz Nair. Při cestě lanovkou si lze všimnout nejstrmějšího startu mužského sjezdu z mistrovství světa,  kde závodníci nabírají rychlost 130 kmh za pouhých 7 sekund. Na vrcholku masivu můžete obdivovat krásná alpská panoramata, ledová jezera nebo běžkaře na značených stezkách, kterých jsou ve Svatém Mořici stovky kilometrů.

Sezóna na Svatém Mořici začíná v listopadu a končí až v květnu. Pro sjezd si lze vybrat z celkem 88  sjezdovek. Díky různým typům obtížnosti a devíti areálům, propojených skibusem, si zalyžovat do těchto míst může přijet opravdu každý. Na vrcholcích v třítisícových výškách jsou sjezdovky dosti náročné, úzké a strmé. Přímo extrémní jsou dvoukilometrová Olympia a Bernina, která měří 5 kilometrů. Lahůdkou je také desetikilometrový neupravovaný ledovcový svah Morteratsch v Diavolezza. Pokud hledáte adrenalinový zážitek, tak vyrazte právě tam. V nižších polohách jsou sjezdovky více široké a mírnější. Pro rodiny s dětmi je ideální  kotlina Marguns. Na naše poměry poněkud vyšší cena skipasů je vyvážena zárukou perfektního lyžování na skvěle upravených sjezdovkách bez větších front.

Neradi jezdíte na vlastní pěst? Spolehněte se na cestovku
Pokud si netroufáte vydat se vstříc Svatému Mořicovi na vlastní pěst, využijte služeb cestovních kanceláří. K mání jsou zájezdy víkendové i celotýdenní. Cena s polopenzí se pohybuje okolo sedmi tisíc korun pro dospělého, dětem jsou často poskytovány různé slevy. V ceně bývá zahrnuta doprava, ubytování, strava nebo průvodce.

Vyrazit směr Svatý Mořic (St. Moritz) na pořádnou lyžovačku se tedy opravdu vyplatí. Několik dní, které strávíte v tomto městě, jež má ve svém znaku symbol slunce na znamení tolika slunečných dní, bude lyžařským zážitkem na celý život.

Článek byl zobrazen 6 863 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko