Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Velký okruh Švýcarskem - atraktivní poznávací zájezd

CK Osvěta se pravidelně vydává do Švýcarska, kde jsou čisté řeky, upravená města, průzračná jezera a kde přírodě vládnou velikáni alpských hor. Hory zde zabírají 20% území, táhnou se po levé straně hraničního území s Itálií, Francií a Rakouskem a pobyt v nich je hlavně za jasného počasí nezapomenutelným zážitkem. 

Švýcarský turistický ruch je zaměřen na klienty z celého světa. Můžete si zde vyjet do horských průsmyků, pobývat v nesčetném množství horských hotelů, zajezdit si na kole, sjíždět na lodi horské bystřiny, nebo si vyjet lodí po mnoha jezerech, kterých tato země nabízí přes 2 000. Největší z nich je Ženevské jezero s délkou 80 km, obvodem 167 km a hloubkou 300 m. Je to doslova malé moře, kterým protéká řeka Rhôna. Je obklopené z levé strany párem horských velikánů a na druhém břehu je lemováno nekonečnými vinicemi, mezi nimiž se nachází upravené vesnice a města. Patří sem i lázeňské město Montreux s tropickou vegetací na břehu jezera (působil zde např. muzikant Freddie Mercury) nebo překrásné město Vevey, situované rovněž na břehu jezera. Zde je také pohřben nejvýznamnější komik světa Charlie Chaplin. 


Foto: Luzern

Co nás ale při cestě kolem Ženevského jezera velmi mile překvapilo, byla návštěva Olympijského muzea v Lausanne. U grandiózního vstupu s fontánami a překrásným výhledem na jezero stojí bronzová socha Emila Zátopka a pod jeho jménem můžeme číst nápis “Czech Republic“. Socha je tam jediná a právě se před ní fotila skupina Japonců. V ten moment Vás polije vřelý pocit národní hrdosti. 

Švýcarská města nejsou veliká, vždy mají jen několik desítek tisíc obyvatel, ale památky mají hodnotné. Patří sem např. Stein am Rhein, jehož centrum pochází ze 14. až 18. století, nebo Ženeva s mohutnou fontánou na jezeře chrlící vodu do výšky 140 m. Právě tady byla zavražděna rakouská císařovna “Sisi“. V roce 1898 ji na bulváru u jezera napadl italský anarchista a probodl ji pilníkem. Pod ochranou UNESCO je i hlavní město Bern, nazvané podle zvířete, které zde bylo při lovu skoleno již v dávných dobách. Tím zvířetem je “medvěd“. Mají ho i ve znaku města a můžete se s ním setkat také na břehu řeky Aare nedaleko centra, kde je jich v přírodních voliérách hned několik. Bern má krásnou 110 m vysokou katedrálu, pískovcové domy s velkými převislými arkádami a mnoha sklepy ústící rovnou do ulice, které plní funkci obchodů. Je zde i parlament se zelenými kopulemi nesoucí již od doby svého vzniku v roce 1291 název “Confederacion Helvetia“ - odtud i znak na autech CH. 


Foto: Interlaken

Dnešní název Schweiz je odvozen od města Schwyz, kde je překrásně pomalovaná radnice. Jsou na ní vidět výjevy z bitvy prvních tří kantonů Helvetie - tehdy se prvně ubránili habsburské nadvládě a od té doby se k nim přidávaly ostatní kantony pod vedením bájného hrdiny Viléma Tella. Takto se utvářela dnešní podoba státu. Sochu Viléma Tella, kde je ztvárněn se svým synem, kterému byl podle pověsti nucen sestřelit jablko z hlavy, můžete obdivovat v nedalekém Aldorfu. Tenkrát byl Tell hlavním vůdcem rodící se konfederace. Dnešní prezident sídlí v Bernu, je volen na jeden rok a je vždy zástupcem jednoho z kantonů, který je delegován automaticky po směru hodinových ručiček.


Foto: železnice pod Matternhornem

Pod ochranu UNESCO spadá mnoho významných míst ve Švýcarsku. Nejen městské objekty, ale i ledovce, kterých je tu mezi čtyřtisícovými kopci několik desítek. Najdete je např. v pohoří Monte Rosa nedaleko majestátního Matterhornu. I sem Vás zaveze horský vláček, právě tak jako do nejvyššího místa 3 450 metrů nad mořem, kam až vláček vyjede a tím je železnice na Interlaken

Největším magnetem našeho zájezdu je však přejezd do francouzského Chamonix. Autobusem se vydáme přes několik průsmyků se zastávkami. Například ve výšce 1 520 m se Vám naskytnou neskutečně úchvatné pohledy na okolní zasněžené kopce, bílé ledovce, padající vodopády, čistá jezera a zelená údolí plná horských květin. Něco nádherného. To nejlepší na Vás ale čeká v Chamonix pod Mont Blancem (Bílou horou), kde z jeho výšky 4 808 m slézá 17 km dlouhý ledovec až nad samotné město. Do okolních kopců Vás vyveze vlak nebo lanovka. 


Foto: Chamonix

Co Vás rovněž v neutrálním Švýcarsku překvapí, je armáda. Cestou potkáte několik vojenských kolon, sportovní i vojenská letiště, kasárna a pochodující vojáky v plné zbroji. Vojna je tu povinná a dospělí muži mají doma střelné zbraně, aby mohli v případě potřeby ihned chránit svoji zem. Švýcarsko je země velmi upravená a krásná, lidé si tu již dávno zvykli na tvrdé zákony, drahotu a přepych, ale také na skromnost a šetření. 

Cestou domů z krásného Švýcarska je to jen kousek do sousedního Lichtenštejnska. Země od sebe odděluje řeka Rýn. Knížectvím je Lichtenštejnsko od roku 1291 a vládne zde rod Liechtensteinů, kteří mají nad hlavním městem Vaduz svůj hrad a z něj doslova dohlížejí na celé svoje panství.  Je to asi 15 vesnic Horního a Dolního panství. Knížectví je hornaté, má 30 tisíc obyvatel, nabízí zázemí mnoha zahraničním podnikatelům neplatícím skoro žádné daně. Mimo průmyslu vydělává země na známkách, mincích a turistickém ruchu. 


Foto: hrad Liechtenstein

Cestou domů kolem Bodamského jezera stojí za návštěvu město rozdělené na dvě části - švýcarský Kreuzlingen a německý Konstanz, tedy Kostnice, kde byl roku 1415 upálen mistr Jan Hus a po něm o rok později i Jeroným Pražský. Můžete si připomenout dávnou historii našeho státu, navštívit bludný kámen s nápisy a jmény obou reformátorů nebo se projít po přístavu, kde stojí slavný Koncil. 

Švýcarsko a místa zde popisovaná jsou rájem pro všechny ty, kteří milují překrásnou přírodu.  Dostat se sem je nenáročné, protože po 6 hodinách jízdy Vám již začíná program v nedalekém Lindau u Bodamského jezera. S CK Osvěta sem můžete vycestovat každý měsíc od května do října a věřte, že Vás čekají překrásné přírodní zážitky

Zápisky z cest - Josef Sklenář, CK Osvěta

- PR článek - 

CK OSVĚTA 
Tlustice 161 
268 01  Hořovice

Tel.: 314 000 998-9
311 514 545
311 513 527

ischia@ck-osveta.cz  
www.ck-osveta.cz 
www.i-dovolena.cz

Článek byl zobrazen 5 107 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko