Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Kosmopolitní Ženeva

Ženeva leží v jihozápadním cípu Švýcarska na hranici s Francií. Pro svou jedinečnou polohu na jihovýchodním břehu Ženevského jezera (Lac Léman) a mezi horami je oblíbeným cílem turistů. Kosmopolitní město je významné středisko hodinářského průmyslu a je populárním kongresovým místem.

Ve městě má dlouholetou tradici v soužití mnoha národů a kultur na malém prostoru. V Ženevě má sídlo řada mezinárodních organizací. Na okraji Ženevy téměř na francouzské hranici sídlí mimo jiné také Evropská organizace pro jaderný výzkum (CERN) s největším urychlovačem částic na světě.

Náměstí Národů, které je vzdáleno od centra města asi 2 km, je patrně největší zajímavostí Ženevy. Od svahu k jezeru se rozkládá skupina budov – Palác národů, který je po zámku Versailles rozhodně nejrozsáhlejší objekt v Evropě. V roce 1929 byl sídlem Společnosti národů a po 2. světové válce se stal evropskou úřadovnou OSN.

Už v minulosti bylo město známé také jako intelektuální centrum Evropy. Kázal zde například Jan Kalvín a narodil se zde a také působil Jean Jacques Rousseau nebo Voltaire. Po vítězství Velké francouzské revoluce byla v roce 1798 Ženeva připojena k Francii, v jejímž svazku zůstala až do roku 1813. Po získání nezávislosti byla v roce 1814 přijata jako 22. kanton do konfederace. V 19. stol. zde byl založen Mezinárodní červený kříž a v r. 1919 Společnost národů. Za války si jako přístav bezpečí vyhlédla Ženevu řada evropských židovských intelektuálů. Poslední příliv cizinců ze všech koutů světa nastal poté, co se město stalo sídlem humanitárních i dalších mezinárodních organizací.

Pravým středem města je náměstí Place du Bourg-de-Four, které získalo jméno podle skutečnosti, že zde bývalo římské fórum.  Dominantní stavbou na tomto náměstí je Palais de Justice (Justiční palác) z let 1707-12, který tu už přes dvě stě let slouží místním soudům. Měšťanské domy pocházejí většinou z 16. století, kdy do Ženevy proudili protestanti z ostatních evropských zemí. Malebné náměstí je plné malých krámků a kavárniček, kde se dá v klidu posnídat nebo strávit příjemný večer.

Katedrála sv. Petra stojí na místě baziliky připomínané již v 6. stol. Výstavba katedrály byla zahájena v roce 1160 a trvala až do roku 1232. Chloubou impozantní katedrály je zvon Clémence z roku 1407 vážící bezmála šest tun. Na místě dnešní katedrály se dochovaly nejen zbytky původního kostela, ale také mozaiky ze staveb ještě o řadu staletí starších. Archeologické nálezy jsou zpřístupněny návštěvnické veřejnosti v muzeu, které dokládá existenci města už ve starověku. Převážná většina archeologických nálezů je ale uložena ve výstavních expozicích Uměleckého a historického muzea, které se nachází jihovýchodně od katedrály St. Pierre.

V těsném sousedství je kostel Notre Dame la Neuve, který byl postaven ve 13. stol. Známý je tím, že zde kázal Jean Calvin a další reformátoři. V současné době slouží auditorium stále jako modlitebna reformované církve.

Nedaleko Justičního paláce stojí ženevská radnice s renesančním průčelím. Nejstarší částí radnice je věž Tour Baudet z poloviny 15. století. V radničním sále Alabama umístěném v přízemí radnice byla v srpnu 1864 podepsána první Ženevská konvence Červeného kříže.

Starobylé uličky města vyvedou návštěvníka až na okraj Starého města, odkud vedou schody do parku s názvem Promenade des Bastions, který byl založen v 18. století. Parku dominuje univerzita, v jejíchž rozlehlých prostorách se nachází knihovna z 15. století, která čítá přes milion svazků včetně více než šesti tisíc rukopisů, a Muzeum reformace. V parku se nachází asi sto metrů dlouhý věhlasný Památník formace, který byl odhalen v roce 1909 k 400. výročí narození Jana Kalvína. V jeho středu se nacházejí čtyři pětimetrové sochy nejslavnějších představitelů kalvinismu – Guillauma Farela, Jana Kalvína, Theodora Bezy a Johna Knoxe, které obklopují výjevy z dějin reformace.

Zásluhou svého bohatství se v minulosti stala Ženeva zeleným městem plným rozkvetlých parků. Hned u promenády se vchází do Anglické zahrady – Jardin Anglais. Na okraji zahrady se rozkládají obrovské květinové hodiny. Je to jeden z důležitých symbolů Ženevy, který je mistrovským dílem ženevských floristů. Ciferník z více než šesti a půl tisíce květin a rostlin mění barvu podle toho, jak květiny rozkvétají. Hodiny s pěti metry v průměru a téměř osmnácti metry kolem obvodu patří k největším na světě. Minutová ručička urazí skoro 27 centimetrů za sekundu a je přesná jako pověstné švýcarské hodinky. Nachází se zde také Národní památník z roku 1869 připomínající připojení Ženevy ke konfederaci.

Jen malý kousek od Anglické zahrady se z vody vynořují dva na první pohled zvláštní kameny už od doby ledové. Obyvatelé Ženevy je nazvali Neiton a Neptun. Už jejich předkové je považovali za magické, protože v době bronzové sloužily jako obětní místa a dnes na nich usedají rackové a kachny.

Vydají-li se návštěvníci z historického centra na severovýchod, dorazí k Ženevskému jezeru, na jehož břehu vedle přístavního mola mohou obdivovat další symbol Ženevy – fontánu Jet d´eau. Vodní proud monumentální fontány tryská do výšky 145 metrů. Pumpy vytlačí do výšky každou vteřinu 500 litrů vody. Původně měl vodotrysk čistě praktický význam, neboť snižoval příliš vysoký tlak v městském potrubí. V současnosti je vodní fontána příjemným zážitkem a dotváří kolorit města. Podívat na něj se vyplatí nejlépe večer, kdy nádherně nasvícený proud vody kontrastuje s osvětlenými ženevskými památkami v pozadí. Naproti tomu však za jasného dne odtud zaručeně dohlédnete až na Mont Blanc.

Město je ideálním výchozím bodem pro návštěvu švýcarských a francouzských Alp. Nejlepším obdobím pro návštěvu města je červen až září. Rozhodně si nenechejte ujít návštěvu některého z festivalů a svátků Ženevy pořádané každoročně v srpnu, které jsou doprovázeny koncerty pod širým nebem a ohňostroji.

Nezapomeňte prozkoumat kosmopolitní čtvrť Pâquis, kde v početných asijských, portugalských a afrických restauracích možná stěží najdete volné místo, abyste se z malebného starého města mohli kochat pohledem na krásný záliv Ženevského jezera.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Curych je kosmopolitní město kontrastů
Švýcarské kantony
Autem do Švýcarska
Svatý Mořic - švýcarský klenot zimních sportů
Basilej - kulturní srdce Evropy

Článek byl zobrazen 10 681 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko