Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Solothurn bylo městem francouzských velvyslanců

Solothurn nacházející se asi 40 km severně od Bernu je hlavním městem katolického kantonu stejného jména. V baště katolicismu sídlili přes 260 let francouzští velvyslanci ve Švýcarské konfederaci, a tak se na zdejší architektuře výrazně podepsala práce francouzských stavitelů.

Kromě oficiálního jména si Solothurn vysloužil i další názvy. Říká se mu město velvyslanců i město svatých, ale také švýcarské město s nejkrásnější barokní výzdobou. Solothurnský kanton si zase vysloužil přídomek – kanton č. 11, podle pořadí, v jakém rozšířil nově vznikající švýcarskou konfederaci.

V hluboké minulosti zde založili Keltové osadu, která se později v době Římské říše asi kolem roku 350 př. n. l. stala významným městem. Druhá nejvýznamnější římská osada severně od Alp - Castrum Salodurum byla chráněna mohutnou pevností, jejíž pozůstatky jsou dodnes k vidění v historickém jádru města.

Solothurn
Foto: Katedrála sv. Ursa v Solothurnu

Na původní fortifikační systém později navázala středověká architektura hradeb, bran a bašt, která se v 16. století dočkala důsledné obnovy a modernizace. Dodnes je zachována část opevnění s baštou Riedholzschanze, která se nachází v severovýchodní části historického centra města. Součást opevnění tvořily městské brány, které se zachovaly do dnešních dnů – Baseltor a Bieltor.

uličky v Solothurnu

Pozornosti turistů by neměla uniknout barokní zbrojnice Altes Zeughaus. Čtyřpodlažní objekt byl postaven v letech 1609 až 1614. V současné době se v domě s ostře zkosenou střechou nalézá vojenské muzeum. Příznivci historie v něm najdou spoustu historických exemplářů střelných i chladných zbraní.

Symbolem města je katedrála sv. Ursa, která stojí na Hauptgasse. Trojlodní katedrála založená v 18. století je postavena v neoklasicistním slohu. Na první pohled zaujme velkolepé schodiště vedoucí ke vchodu do tohoto svatostánku, které je lemováno kašnami. Průčelí katedrály krášlí postavy dvou patronů města – svatého Ursa a svatého Viktora. 

Solothurn - katedrála sv. Ursa
Foto: Katedrála sv. Ursa v Solothurnu

V bezprostřední blízkosti této nejvýznamnější pamětihodnosti města stojí další důležitá sakrální stavba. Jezuitský kostel byl vystaven v letech 1680 – 1689, tudíž je ještě o jedno století starší než katedrála. Chrám je zdoben bohatou štukovou výzdobou a vnitřními freskami, největším klenotem je však hlavní oltář, který vznikl až v roce 1704. 

Katedrála sv. Ursa v Solothurnu

Západně od jezuitského kostela se nachází úplně nejstarší dochovaná městská stavba. Jde o spodní část solothurnského orloje pocházející z 12. století. Hodinový stroj byl sestrojen až v roce 1545, ale může se pochlubit stejně jako pražský orloj postavami defilujícími každou celou hodinu. 

K dalším městským historicky zajímavým stavbám patří zajisté také radnice, s jejíž stavbou v gotickém stylu bylo započato v 2. polovině 15. století. Pozornost přitahuje především průčelí se třemi věžemi. Prostřední věž je osazena klasickou špičkou, kdežto obě krajní jsou opatřeny cibulovitými věžičkami. Současnou podobu získala radnice až v 18. století. 

Solothurn

Za pozornost určitě stojí také systém jedenácti městských kašen a fontán, protestantský kostel v severozápadní části městského centra a osamocená věž Krummturm, která se vypíná na protějším břehu řeky Aare.

-ar-

Další články ze Švýcarska: 
Léto ve švýcarském Engelbergu - otáčivou lanovkou k nejvýše položenému mostu  
Biel se šarmem překonává jazykové rozdíly  
Bad Ragaz je významným lázeňským místem Švýcarska  
Augusta Raurica jsou švýcarské Pompeje  
Visutý most na Titlisu - adrenalinový pohled na Alpy

Článek byl zobrazen 4 794 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko