Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Bern není jen městem medvědů

Švýcarská metropole Bern si zaslouží, aby se o ní více vědělo. Leží na hranici mezi francouzsky a německy mluvícími oblastmi, a zřejmě proto se Bern stal hlavním městem Švýcarska. Historické centrum města patří od roku 1983 mezi chráněné památky světového dědictví UNESCO.

Ke známým návštěvníkům města patří bezpochyby Casanova, který zde pobýval v lázních, nebo ruská velkokněžna Anna Fjodorovna, která tu založila romantickou zahradu. V exilu zde pobýval jistý čas i Lenin, než se odstěhoval do Curychu údajně za kvalitnější knihovnou. Na ulici Marktgasse se nachází dům Alberta Einsteina, který zde v průběhu svého pobytu trvajícího 8 let vytvořil teorii relativity. Zajímavostí je, že patentový úřad zaměstnával Einsteina jako experta druhé třídy, a proto měl dostatek času k bádání nad svou teorií relativity.


Autor: edwin11

Město vzniklo na vysokém skalnatém poloostrově, který tvoří řeka Aare. Historie města je relativně krátká, bylo založeno až v roce 1191 Bertholdem von Zähringenem. Později se stalo svobodným městem a v roce 1353 vstoupilo do konfederace. Vlastní výstavba Bernu pochází z 15. století, neboť v té době většina města lehla popelem, a tak se stavělo nanovo. Bern se z katastrofy dokázal velmi rychle vzpamatovat a na jeho troskách vyrostly kamenné budovy, které lze obdivovat dodnes. Obzvlášť působivé je pro návštěvníky staré město ze 17. – 18. století, kde typickými znaky ulic jsou podloubí v přízemí a předsunuté střechy.

Ve městě je téměř povinností shlédnout radnici, katedrálu, casino, Zytgglogge – hodinovou věž, projít se po Marktgasse, Münstergasse a Kramgasse. Nenechte si ujít ani Bundesplatz s budovami hned čtyř bank.

Za symbol města jsou považováni medvědi. Prohlídku města lze začít na Medvědím náměstí - Bärenplatz. Podlouhlé náměstí, které vzniklo na místě vodního příkopu z 16. století, má spojitost s medvědy. Podle legendy zde v neprostupných lesích měli medvědi své brlohy. A město získalo název podle prvního skoleného zvířete v okolí, kterým byl právě medvěd (německy Bär).


Foto: kostel sv. Petra a Pavla   Autor: edwin11

V pověstném Medvědím příkopu jsou medvědi chováni od roku 1441. Paradoxem je, že město muselo později medvědy do svého Medvědího příkopu (Bärenplatz) dovézt až z Pyrenejského poloostrova. V samotném Švýcarsku totiž lovci zastřelili posledního volně žijícího medvěda v roce 1904. Dnes se na medvědy jako na atrakci chodí dívat turisté i občané města. Krmit se však mohou jen pochutinami zakoupenými v místním kiosku.

Na jižní straně se Bärenplatz ztrácí ve Spolkovém náměstí, kterému vévodí novorenesanční budova Federálního shromáždění z roku 1902. Před ní se nachází 26, což je počet švýcarských kantonů, tryskajících fontán. Kašny a fontány patří k bernské tradici – kašny samy o sobě tvoří uměleckou přehlídku stavebních slohů. Opodál se nalézá památník letce O. Bidera, který jako první přeletěl Alpy, a památník světového poštovnictví. Spolkové náměstí ožívá především o víkendech květinovými a ovocnými trhy, a tuto tradici by si návštěvníci neměli nechat ujít.

Pokud se vrátíte ze spolkového náměstí zpět k někdejším „medvědím brlohům“, určitě neminete bez povšimnutí vysokou věž Käfigturm, která v polovině 13. století vyrostla na ruinách bývalých městských hradeb. Od věže se vydejte hlavní obchodní tepnou města Marktgasse. Jsou zde soustředěny obchody pouze s luxusním zbožím, které nese visačku nejvyšší kvality Made in Switzerland.


Autor: twicepix

Hodinová věž (Zytgloggeturm) je stejně stará jako samotný Bern – její dnešní podoba však nepochází z roku 1191, ale až z 15. století, protože v roce 1405 podlehla požáru. Nádherný hodinový stroj, který v mnohém připomíná pražský orloj, byl sestrojen ve třicátých letech 16. století. Věžní hodiny, které se nacházejí nad orlojem, orloj i zvonkohra v nejvyšším patře věže jsou poháněny stejným zařízením. Z věžního ochozu lze vidět střed města jako na dlani.

K nejvýznamnějším církevním památkám patří nejvyšší katedrála ve Švýcarsku – Münster. Katedrála sv. Vincence je pozdně gotická stavba, kterou začali stavět v první polovině 15. století a dokončili až o století později. Stavbu trojlodní baziliky navrhoval Matthäus Ensinger – syn stavitele katedrály ve Štrasburku. Její vnitřní vybavení pochází například nádherné vitráže představující Kristovo ukřižování. Velmi zajímavý je vstupní tympanon s vyobrazením posledního soudu. Barokní varhany pocházející z roku 1730 a mají 5400 píšťal. V roce 1893 přibyla ke katedrále i sto metrů vysoká věž.

Bern je mimo jiné i městem muzeí, kterých se tu nachází celkem 16: Muzeum výtvarného umění, Centrum Paula Klee, Galerie umění, Antická kolekce, Historické muzeum, Švýcarské muzeum pušek, Muzeum přírodopisu, Kornhaus fórum, Einsteinův dům, Švýcarské alpské muzeum, Muzeum komunikace, Švýcarská divadelní kolekce, Národní knihovna a literární archiv, Muzeum psychiatrie, Švýcarské národní archivy a Botanická zahrada.

Obyvatelé města si cení uvolněnějšího životního stylu, a proto je Bern dneška živé a rušné město s obchody a kavárnami a bary zaplňujícími podloubí, a se skvělou hudební scénou.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Neuchâtel je město ze žlutého pískovce
Gruyéres, to jsou krávy, smetana a skvělý sýr
Basilej je křižovatka Švýcarska, Francie a Německa
Appenzall
Luzern je geografickým i duchovním středem Švýcarska

Článek byl zobrazen 13 264 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko