Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Gruyéres, to jsou krávy, smetana a skvělý sýr

Název vesnice Gruyéres s pověstí nejmalebnější ve Švýcarsku, může být povědomý a není divu, když se stejně jmenuje také slavný sýr, který se tu vyrábí. Malebná vesnička je situována uprostřed zelených luk a kopců se středověkým hradem a alpskými štíty v pozadí. Tento téměř kýčovitý obrázek se naskytne všem turistům, kteří obec navštíví.

K nejšvýcarštějšímu městečku Švýcarska se návštěvníci dostanou jednoduše. Na cestě z Bernu k Ženevskému jezera je třeba za Fribourgem uhnout z dálnice na Bulle. Po pár kilometrech se před vámi objeví malebná vesnice Gruyéres na pozadí dvoutisícového štítu Moléson. Vesnice je uzavřena pro cizí automobily, proto je třeba vůz zanechat na velkém parkovišti v těsné blízkosti města.


Foto: Hans-Jürgen Becker

Při bližším ohledání se z Gruyéres vyklube zajímavá starobylá vesnice s dlážděnými ulicemi a s kamennými domy a středověkým hradem. Některé z domů pamatují více než 400 let. Protože se vesnička nachází na rozhraní tří kulturních oblastí, také architektura domů připomíná něco ze stylu francouzského, něco z italského a něco z německého. Staré domy, v jejichž oknech našly své místo bohatě kvetoucí muškáty, lemují malé náměstí, kde se nacházejí četné restaurace a obchůdky.

Všude se nacházejí poutače, které zvou k exkurzi do výrobny proslaveného sýra. Ódám pěným na sýry z Gruyéres nelze odolat. Pověstné sýry se zde vyrábějí stejným způsobem, jak byli zdejší lidé zvyklí dělat po řadu let. Mléko získává jedinečnou chuť, protože od jara do podzimu jsou zdejší krávy vyháněny na pastvu, kde spásají alpské bylinky. Z tohoto výtečného mléka a smetany se vyrábějí až třicetikolová kola Gruyéveru, který zraje 6 až 12 měsíců. Při ochutnávce mohou návštěvníci trochu tápat před jejich nepřebernou nabídkou. Nemusíte být znalci sýrů, přesto ve vás nepoznaná chuť lahodného a aromatického sýra zanechá silný dojem, a tak nezbývá než konstatovat, že na chvále zdejších sýrů asi něco opravdu bude.


Foto: výrobce sýrů   Autor: Bass

Ve starobylém jádru městečka čeká návštěvníky jisté překvapení. Z průčelí starého kamenného domu s názvem Château St-Germain se spouštějí postavy jako vyšité z hollywoodských hororových filmů. Dům zakoupil totiž v roce 1998 tvůrce proslulého vetřelce z kultovního filmu Ridley Scota z roku 1979 – H. R. Giger. V starobylém domě starém 400 let má sídlo muzeum věnované tomuto švýcarskému surrealistovi, který za film Vetřelec získal Oscara.


Foto: Gigerovo muzum    Autor: Marcella

Druhou stranu náměstí uzavírá kaple a nad ní vykukuje kus hradu. Středověký hrad postavili v 11. století místní hrabata, která zde nepřetržitě vládla až do roku 1554. Mohutný hrad regionálního feudálního vládce ve 12. století hraběte Gruyéres, stojí na 800 metrů vysokém kopci Gruyéres nad vesničkou Epagny a z vrcholu hrdě přehlíží široké okolí. Jméno Gruyéres pochází z francouzského slova „grue“, což značí jeřáb. Tento zástupce říše ptáků měl rod Gruyéres ve znaku.

Hrad ukrývá ve svých interiérech poměrně vzácné bohatě zdobené tapiserie z 16. století a obrazy s krajinářskou tématikou od francouzského malíře Jeana B. Camille Corota z 19. století. Pozoruhodným výstavním exponátem hradu je ostatek useknuté ruky, o němž se dodnes neví, z jakého století pochází a čí vůbec je. Pověst praví, že šlo o pozůstatek statečného vojáka z Gruyéres, který o svou paži přišel v 11. století při křížové výpravě do Palestiny. Jiná historka se opírá o fakt, že antropologický výzkum v roce 2003 zjistil jiné informace. Ostatek ruky pochází patrně z egyptské mumie zhruba z 3. století př. n. l. Do Evropy se zřejmě dostala jako řada dalších egyptských artefaktů při tažení Napoleona do Egypta koncem 18. století.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Basilej je křižovatka Švýcarska, Francie a Německa
Appenzall
Luzern je geografickým i duchovním středem Švýcarska
Arbon jsou Pompeje východního Švýcarska
Davos to je luxusní místo VIP hostů

Článek byl zobrazen 8 246 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko