Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Lausanne je nejvíc sexy město Švýcarska

Švýcarské město Lausanne, které se vypíná na severním okraji Ženevského jezera na terasách orientovaných k jihu, má příjemně uvolněnou atmosféru a rušný kulturní život. Lausanne má bohatou nabídku jak si užívat divadlo, tanec a hudbu v bezpočtu barů a nočních klubů včetně gastronomie – vše je zde na světové úrovni.

Lausanne překonává svou kreativitou všechny stereotypy poklidného Švýcarska. Město na jezeře se stalo městem s neobvykle intenzivním kulturním životem, které si vybrala řada světových celebrit jako své prázdninové sídlo. Návštěvníky hlavního města kantonu Vaud tu čekají příjemné chvíle při procházkách zdejšími parky, zahradami a po nábřeží, případně při posezení v místních četných kavárničkách a restauracích. A nejen to. V Lausanne se nachází jedna z nejkrásnějších gotických katedrál, galerie a řada muzeí. Nepřehlédnutelnou dominantou města je také budova Bel-Air, což je první výšková stavba ve městě, která se vypíná do výšky 50 metrů a pochází ze třicátých let minulého století.

Moderní historie města je spojována s olympijským hnutím. Obnovitel olympijských her baron Pierre de Courbertin si vyhlédl příjemné prostředí města a zasadil se o to, že se v roce 1915 sídlo Mezinárodního olympijského výboru přesunulo z Paříže právě do Lausanne. Jeho sen zřídit ve městě olympijské muzeum uskutečnili až jeho následovníci. V nádherném prostředí Ženevského jezera bylo muzeum slavnostně otevřeno v roce 1993. Moderní stavba je položená v parku s nádhernými výhledy na jezero a se sochami, mezi nimiž se dá najít i socha českého atleta Emila Zátopka. Příznivci sportu a olympijských her v muzeu najdou videozáznamy sportovních výkonů, sbírku olympijských pochodní a medailí. Vzdálenost muzea od jezera je přesně 1 363 řeckých stop, což byla délka původního řeckého atletického stadionu.


Autor: Stephanie Booth

Olympijské muzeum ale není ve městě jediné. S olympijským hnutím je spojen i veřejný lausannský park, který byl upraven v 19. století. Součástí parku je i vila, kterou si vybral baron de Coubertin za své hlavní sídlo poté, co se mezinárodní olympijský výbor přesunul do Švýcarska.

Podle archeologický nálezů zdejší území obývali lidé už v době bronzové. Město stojí na základech keltské osady, kterou přestavěli Římané a nazvali ji Lousonna. Zbytky osady Lousonna nacházející se na břehu jezera pocházejí doby, kdy zde Římané sídlili. Na sklonku římské vlády město představovalo významné obchodní a strategické centrum na trase spojující Severní moře se Středomořím. Na západ od čtvrti Ouchy se nachází čtvrť, kde se nacházejí pozůstatky původní římské osady. Muzeum Le Musée romain opatruje místní archeologické nálezy.

Obchodní a náboženský význam Lausanne se začal rozvíjet v době prvního biskupa sv. Mariáše, který přišel do města v 6. století. K reformě došlo v roce 1529 díky kázání Guillaume Farela. V roce 1536 vtrhly do města síly z Bernu, zmocnily se jej a započaly plenění katolických kostelů.  Lausanne v následujících stoletích vzkvétala a lákala významné literární umělce jako třeba Voltaira, Dickense, Byrona a T. S. Eliota.

Historii města od doby bronzové připomíná návštěvníkům Muzeum archeologie a historie. Nejvýznamnějším exponátem je zlatá busta Marka Aurelia. Na Katedrálním náměstí se nachází Historické muzeum, které sídlí v budově původního biskupského paláce z konce 14. století.

Staré město (Vieille Ville) si do dnešních dob zachovalo středověký ráz. Největším klenotem Starého města je gotická katedrála Notre-Dame, postavená v letech 1150 - 1232, která je dnes považována za jednu z nejvýznamnějších gotických staveb ve Švýcarsku. Snad nejhezčí z jejích dekorací je známé růžové okno ze 13. století a hlavní portály s řadami zdobných soch. Věž vysoká 75 m přibyla ke svatostánku v 19. století a je z ní nádherný výhled na město a Ženevské jezero. Katedrála v historické čtvrti je jedním z posledních míst na světě, kde v noci z věže bdí nad městem ponocný. Jeho volání se nad městem ozývá už od roku 1405. Původní katolické kostely ve městě byly během reformace poničeny, případně pozměněny na protestantské. Tento osud postihl i katedrálu Notre-Dame.

Severním směrem od katedrály se po pár stech metrech dá dojít k hradu Château St Maire, kde dne sídlí kantonální parlament. Původně byl postaven pro lausannského biskupa v letech 1397 – 1427. Mohutné stavbě dominují dvě válcové věže. Poblíž hradu se nachází novorenesanční palác Palais de Rumine vystavěný na přelomu 19. a 20. století. Palác je jedním ze sídel zdejší univerzity, která byla ve městě založena již v roce 1540. Dnes se v objektu nachází univerzitní knihovna a Kantonální muzeum umění, které soustřeďuje sbírku švýcarského malířství od 18. století. K nejzajímavějším dílům patří obrazy Alberta Giacomettiho.

Trh s ovocem a zeleninou se koná nedaleko katedrály na Place de la Palud, tam má své místo i dvoupodlažní renesanční radnice ze 17. století. Na Rue de Bourg najdete obchody módních značek. Býval zde první lausannský hotel, dnes centrum kosmetiky. Luxusní obchody jsou zaměřeny na módu, klenoty a hodinky, ale i kvalitní čokoládu a doutníky. Místní hotely a restaurace se předhání tím, kdo ze slavných osobností z minulosti u nich přespával, bydlel nebo večeřel. Lausanne si údajně oblíbil i V. I. Lenin nebo hollywoodská star Audrey Hepburnová.

Oblíbeným výletním místem je Botanická zahrada, která se rozkládá jihozápadně od stanice u Ave de Cour 14. Nachází se zde velká zalesněná plocha směrem na sever a východ od města Lausanne. Otevřeno je každý den a vstup je zdarma.

Z Lausanne vyjíždějí výletní parníky až do francouzských letovisek Evian a Thonon. Od Lausanne na východ jezera se táhne vaudská riviéra (Lavaux). Leží zde mnoho letovisek i vinařských vesniček. Můžete si je prohlédnout z výletní lodi, z vlaku nebo z auta po Cestě vinným krajem (Route du Vignoble).

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Aarau má starobylý ráz
Kosmopolitní Ženeva
Curych je kosmopolitní město kontrastů
Švýcarské kantony
Autem do Švýcarska

Článek byl zobrazen 14 054 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko