Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Univerzitní město Freiburg

Freiburg je hlavní město kantonu stejného jména ve Švýcarsku. Je to město známé svou kulturní různorodostí, univerzitou a svými mosty přes řeku Sarine, která spojuje frankofonní a německy mluvící část Švýcarska. Kulturní bohatství města sahá až do středověku. Hlavní turistická lákadla města jsou jeho kostely a umělecké galerie.

Ve městě Fribourg byla založena univerzita už v roce 1889. Současný Fribourg lze označit jako univerzitní město se spoustou studentů z celého světa, což ho dělá mini-metropolí v mnoha podobách. V restauracích a studentských kavárnách si tak můžete objednat speciality nejen místní, ale i světové.

Řeka Sarine opisuje kolem města nepravidelné písmeno S a rozděluje Fribourg na několik sousedících poloostrovů. K nejdůležitějším stavbám tak ve městě jednoznačně patří mosty a těch hlavních je sedm. Nejstarší je Bernský most, který pochází z roku 1250. Dochoval se jako jediný z dřevěných mostů, které byly vybudovány ve 13. a 14. století. Ostatní mosty jsou mnohem mladší.
Pokud svou prohlídku města zahájí turisté právě od Bernského mostu, ocitnou se ve východní části Fribourgu, kde se nacházejí zbytky městského opevnění. Dodnes se tu dochovaly skoro dva kilometry městských hradeb a čtrnáct věží nebo městských bran. Nejstarší stavbou je zde Bernská brána, která byla budována v letech 1270 – 1290.


Autor: Roger Wollstadt

Staré město Fribourg (německy Freiburg im Üechtland) založené v roce 1157 vévodou ze Zähringenu je jedním z nejzachovalejších příkladů středověké evropské architektury. Se svými gotickými fasádami z 15. století si stále zachovává své historické kouzlo. V tomto městě malebných náměstí a fontán jistě stojí za návštěvu cisterciácké opatství z roku 1137, což je zastávka mnoha poutníků na cestě do Santiago de Compostela.

Pozdně gotickou budovu radnice s hodinovou věží a dvojitým schodištěm doplňuje kašna sv. Jiří z roku 1524 s jezdeckou sochou sv. Jiří, který zabíjí draka. Svatojiřská kašna je jednou z jedenácti historických fontán ve městě.

Tou nejpůsobivější místní stavbou je 76 metrů vysoká (a nedokončená) věž katedrály svatého Nicolase, ze které je možné pozorovat celé město a okolní krajinu. Výhled na město v meandru řeky Sarine je zaplacen náročným výstupem po 368 schodech. Celá katedrála vystavěná v letech 1283 až 1490 je vskutku unikátní památkou, neboť například skla oken se secesními vitrážemi jsou dílem polského mistra Jozefa Mehoffera a varhany sestrojil Aloys Mooser. Katedrála zůstala i během reformace katolickým svatostánkem. Dalším zajímavým vyhlídkovým místem je barokní Loretánská kaple v italském stylu.

Ve městě je několik muzeí a galerií. Například Muzeum umění a dějin se nachází na Rue Morat. Nedaleko původního augustiniánského kláštera najdou turisté Muzeum loutkového divadla a v původní sýpce z roku 1527 má sídlo Gutenbergovo muzeum tisku.

Galerie s díly fribourského rodáka Jeana Tinguelyho se nachází jen pár desítek metů severně od katedrály v Rue de Morat. Galerie je obklopena sakrálními stavbami. Jižně stojí bazilika Notre-Dame z 18. století a severněji se nachází františkánský kostel z roku 1256. Jeho interiér ukrývá obdivuhodný nejstarší dochovaný chór ve Švýcarsku ze 13. století a dva cenné oltáře z 15. a 16. století.

Lanovka z roku 1899 zajišťuje propojení starého města s moderní částí Fribourgu. Pro pohon využívá lanovka zvláštní způsob – jsou jím městské odpadní vody.

Celý okolní vinařský region si můžete projet na kolech a kolečkových bruslích, ale i na lodích. Na těch se přes vodní kanály dostanete i na jezera Neuchâtel a Biel-Bienne. Oblast mezi těmito třemi jezery je nazývána zeleninovou zahradou Švýcarska – pěstuje se zde na 60 rozličných druhů zeleniny. Budete-li mít cestu kolem Kerzers, navštivte tropickou zahradu Papilliorama-Nocturama, kde jsou chována noční zvířata a exotičtí motýli.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Bern není jen městem medvědů
Neuchâtel je město ze žlutého pískovce
Gruyéres, to jsou krávy, smetana a skvělý sýr
Basilej je křižovatka Švýcarska, Francie a Německa
Appenzall

Článek byl zobrazen 7 524 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko