Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Zermatt je centrum říše čtyřtisícovek

Zermatt leží na úpatí Matterhornu a okolní příroda nabízí pozoruhodná místa, kde je možné obdivovat tuto dominantu a symbol Švýcarska. Nejvyhledávanější lyžařská oblast Zermatt nabízí celou řadu možností zimního i letního vyžití. Pěší turistika, horolezectví, golf a lyžování na ledovci – to je jen malý výčet možných zdejších letních aktivit.

Ledovcový areál Zermattu je největší v Evropě s převýšením bezmála kilometr. Matterhorn se vypíná přímo nad Zermattem a na jeho svazích se lyžuje až do nadmořské výšky 3 820 metrů i v létě. Zermatt se rozkládá v údolí, které obklopuje hned třináct vrcholů, které překročily magickou hranici 4 tisíc metrů nad mořem. To je také hlavní důvod vysoké návštěvnosti Zermattu. První hotel byl zde vybudován už v roce 1838 a v průběhu 19. století se Zermatt rozrůstal a skvěle prosperoval právě díky rozmachu lyžování.


Foto: Zermatt   Autor: Doc Searls

Nový hotel Mountain Lodge The Omnia patří do skupiny designových hotelů a byl postaven s maximálním ohledem na ekologii. Ani další luxusní hotely, značkové butiky a sportovních obchody však nezbavily toto městečko pohodové atmosféry. Ta tu panuje také díky tomu, že do Zermattu nesmějí auta. Ta zůstanou čekat ve velkokapacitních garážích sousední obce Täsch. Můžete zde jezdit pouze elektromobily nebo na saních. Díky novému tunelu Lötschberg Basis je možné dnes dojet vlakem do této waleské vesnice bez automobilového provozu o 75 minut rychleji než dříve.

Rozsáhlé lyžařské prostory je možné rozdělit do tří částí – Rothorn, který je přístupný alpským metrem, Gornergrat, kam se z náměstí vine zubačka, a hlavní areál na úpatí Matterhornu, kam z okraje města směřují moderní kabinky. Zermattská lyžařská pavučina je napojena přes hranici s Itálií do Cervinie a měří celkem 313 km.


Autor: Leo-seta

Lyžařský pobyt je možné si zde zpestřit návštěvou nejvýše položené ledovcové jeskyně nebo aperitivem v Iglu Hotelu na Malém Matterhornu. Železniční trať Gornergrat vede na místo s úžasným výhledem - na masiv Monte Rosa s vrcholem Dufourspitze (4 634 m n. m.), který je nejvyšším místem Švýcarska. Všechna další místa spojuje kabinková lanovka a výhledy z každého vrcholu poskytují úchvatné zážitky. Na jedné straně Matterhorn, dále Rothorn, Dorn a celý pás Apeninských Alp.

Kromě toho se tu nachází početné free-ridové příležitosti, které nabízí zejména ze Schwarzsee, Stockhornu a Rothornu. Výborně vybavený freestylový snowpark Gravity Park tu najdou vyznavači snowboardu. Kdo potřebuje svou dávku adrenalinu, může se vydat do soutěsky Gornerschlucht na via ferratu nebo do lesního zábavního parku Forest Fun Park.

Příznivci sakrálních architektury nepřijdou zkrátka ani zde. K místním svatostánkům patří anglikánský kostel sv. Petra založený v roce 1870 na počest anglických horolezeckých výprav, které jako první dobývaly okolní vrcholy včetně Matterhornu. K nejstarším církevním stavbám ve městě však patří římsko-katolický kostel sv. Mauricia postavený bezmála před 300 lety, jehož barokní oltář pochází z roku 1750.


Autor: Roger Wollstadt

Zajímavým tipem pro návštěvníky Zermattu bude bezpochyby Matterhorn Museum, kde mají možnost seznámit se s dobrodružnou historií tohoto výjimečného vrcholu, například o jeho africkém původu nebo o tragickém drama prvovýstupu. Hlavní expozice je věnována první expedici na Matterhorn vedenou Edwardem Whymperem v roce 1865. V muzeu se nachází podrobný přehled všech, kteří Matterhorn pokořili.

Samotné městečko je přehledné a rozmanitý společenský život zde zajišťuje kromě bezpočtu restaurací, barů a nočních podniků také hala na curling, dětské bungee trampolíny, osmnáctijamkové golfové hřiště či bowlingová herna. Každoročně se zde v červnu koná folklorní festival a v září festival klasické hudby.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Grindelwald – fascinující svět ledovců
Dornach
Univerzitní město Freiburg
Bern není jen městem medvědů
Neuchâtel je město ze žlutého pískovce

Článek byl zobrazen 7 051 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko