Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Aarau má starobylý ráz

Aarau na řece Aare ve Švýcarsku je první historické hlavní město Helvétské republiky. Město má středovou polohu mezi městy Basilejí, Bernem, Curychem a Lucernem. Turistickou atrakcí číslo jedna je zdejší celosvětový festival v jódlování, který se zde pořádá jednou za tři roky. Aarau byl místem středoškolských studií slavného matematika Alberta Einsteina.

Helvétská republika vznikla v době, kdy převážnou část krajiny obsadila Napoleonova armáda, takže záhy po skončení napoleonských válek opět zanikla. Rázem se stalo z metropole celého státu pouze hlavní město jednoho ze švýcarských kantonů – Aargau.


Autor: Martin Bingisser

Zajímavostí města Aarau je Einsteinova slohová práce o jeho plánech do budoucnosti, která se zde zachovala z dob jeho studia na střední škole. V práci se rozepisoval o svém přání studovat Polytechniku v Curychu, kde by se zabýval matematikou a fyzikou, aby pak mohl tyto disciplíny vyučovat.

Aarau bylo v minulosti sídlem mocných Habsburků. Na půli cesty mezi Aarau a Badenem leží dosud ruiny habsburského hradu, z jejichž dosud zachované věže se nabízí nádherný výhled do okolí.

Od řeky Aarau stoupá v kruhovitých terasách historické centrum. Velká většina důležitých městských domů má původ a byla postavena v době největší ekonomické a politické prosperity města v období od 17. do 19. století. Městu však vévodí hrad Schlösli, který je mnohem starší. Jeho základy byly položeny už v 11. století. Hrad byl v polovině minulého století obnoven a nyní je sídlem městského muzea. Budova aarauské radnice z bílého kamene s románskou věžičkou má svůj původ ve 14. století. Dnešní tvář však získala přestavbou v roce 1515.

K dalším významným historickým pamětihodnostem města patří Horní věž a městský kostel. Věž pochází z počátku 13. století, ale vyšší patra vznikla až v 16. století. Kostel byl založen a stavěn v letech 1471 až 1477. O svou bohatou vnitřní výzdobu včetně 12 oltářů přišel kostel v roce 1528, kdy připadl reformované církvi.

Další zajímavou stavbou vysoké historické hodnoty je letní vila v hradní zahradě Haus zum Schlossgarten, která se stala v roce 1798 sídlem vlády Helvétské republiky. Stavba má svůj původ v roce 1777 a o 15 let později byla přestavěna na honosné zahradní sídlo. Ulice Graben ukrývá další zajímavou barokní vilu, jež si nechala postavit místní rodina Freyových, v níž v současnosti sídlí městská knihovna. V roce 1887 vstoupili bratři Robert a May Freyovi do historie coby zakladatelé firmy Chocolat Frey, která právem patří k nejznámějším výrobcům čokolády na světě. Pozoruhodnou ukázkou klasické architektury 20. let 20. století je bílá stavba přírodovědeckého muzea Naturama, které patří k nejmodernějším ve Švýcarsku.

Z historického centra Aarau vede nenáročná pětihodinová túra pro celou rodinu, která se táhne a vede podél řeky Aare. Vine se mimo jiné přes kouzelné chráněné břehové oblasti a podél nově vytvořeného bočního ramene Aare u Rupperswillu. Krajina kolem řeky ukazuje romantickou i přírodní stránku tiché pobřežní cesty, která kontrastuje s prastarými městečky. A k tomu všemu vládnou mocné hrady a zámky. Cesta Aareweg je na pětihodinovém úseku mezi Aarau a Schinznach Bad prošpikovaná přírodními i historickými zajímavostmi. V cíli čekají výletníky zábavní bazény a termální lázně Schinznach.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Kosmopolitní Ženeva
Curych je kosmopolitní město kontrastů
Švýcarské kantony
Autem do Švýcarska
Svatý Mořic - švýcarský klenot zimních sportů

Článek byl zobrazen 10 624 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko