Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Biel se šarmem překonává jazykové rozdíly

Biel nebo také Bienne je švýcarské město dvou názvů, které tvoří pomyslnou hranici francouzsky a německy mluvících částí země. Dvojjazyčné město ležící přibližně 35 kilometrů na severozápad od Bernu založil už na začátku 13. století basilejský biskup. Jeho knížecí panství se už tehdy rozkládalo až k břehům jezera Bielersee.

Podél celého jezera Bielersee se nabízí řada možností, jak trávit volný čas. Zejména v letním období lákají břehy jezera plážemi vhodnými ke koupání a provozování nejrůznějších vodních sportů jako například Erlach, Sutz-Lattrigen a La Neuveville. Cestu z města, která turisty zavede ke břehům jezera, si mohou zpříjemnit odpočinkem v romantickém parku Elfenau.

S jezerem Biel jsou propojená průplavem nedaleká jezera Neuchatel a Murten. Nabízí se zde možnost absolvovat výlet po všech třech vodních plochách. Na severovýchodním břehu jezera se nachází ostrov sv. Petra, který je přírodní rezervací s nádhernou flórou a faunou, zejména ptactvem. Podle vlastních slov zde strávil nejkrásnější dny svého života filosof Jean Jacques Rousseau.

Biel - Bienne

Významné švýcarské město Biel je proslulé zejména věhlasnými hodinářskými značkami, k nimž patří Tissot, Rolex nebo Omega. Ten správný čas si nařídíte právě podle hodinek těchto značek, které jsou pověstné svou přesností. Málokdo asi ví, že první hodinky do Švýcarska přivezl v roce 1679 koňský obchodník z Londýna. Záhy však vypověděly službu, a to byl údajně první impuls k pokusům o vlastní výrobu hodinek. Od konce 19. století město začalo prosperovat částečně právě zásluhou vzkvétajícího hodinářského průmyslu.

Město je významné také svou bohatou historií, kterou dokumentuje několik zdejších muzeí. Regionální archeologické nálezy mohou příznivci historie obdivovat v Muzeu Schwab, které je návštěvnické veřejnosti otevřeno od úterka do neděle. Muzeum je pojmenované po zdejším plukovníkovi, který byl údajně nápomocen při odkrývání tajemství obyvatel. Na Schüsspromenade se nachází kunsthistorické muzeum Neuhaus, které prezentuje výstavu uměleckých a historických předmětů věnovaných kupříkladu životnímu stylu 19. století, a neopomíjí ani průmyslový rozkvět města. Také vyznavači umění si zde přijdou na své v uměleckém centru Centre Pasquart, které je zaměřené především na film a fotografii.

Samotné historické jádro města je menší, a proto se dá jednoduše projít pěšky. Procházku městem je možné začít na náměstí Ring a Burgplatz. Na malebném náměstí Ring s fontánou z 16. století stojí za pozornost budova lesnického cechu s válcovou věžičkou rovněž z 16. století, případně kostel sv. Benedikta. Zdejší svatostánek pochází z 15. století a vyniká gotickými vitrážemi. Jméno náměstí Ring v překladu znamená prsten. Tento název pochází z minulosti, kdy zdejší radní usazení do půlkruhu vynášeli rozsudky nad nešťastníky, kteří se údajně provinili proti zákonu.

Na náměstí Burgplatz určitě zaujme budova radnice, která pochází z roku 1530. Neméně zajímavé je městské divadlo, jehož založení se datuje z konce 16. století, a jehož budova sloužila původně jako zbrojnice. Pozornosti návštěvníků by neměla uniknout zajímavá kašna Spravedlnosti pocházející z roku 1714. 

Okolní krajina láká k hezkým výletům, zejména nápad nechat se lanovkou vyvézt do zeleně nad městem bude určitě pro mnohé návštěvníky více než atraktivní. Z horních stanic lanovky je možné pokračovat po blízkém okolí pěšky, případně na kole, neboť je zde možnost si půjčit i horská kola.

-ar-

Další články ze Švýcarska:
Bad Ragaz je významným lázeňským místem Švýcarska
Augusta Raurica jsou švýcarské Pompeje
Visutý most na Titlisu - adrenalinový pohled na Alpy
Matterhorn je nejkrásnější hora Alp
Klosters je klidná oáza s atmosférou horského venkova

 

Článek byl zobrazen 5 592 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko