Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Martigny – historické město u řeky Rhôny

Strategický význam města Martigny, které se nachází v západní části švýcarského Wallisu, si uvědomili už v prvním století Římané, kteří zde založili osadu a později římské město Forum Claudii Vallensium. Ještě dávno před tím se však v této lokalitě v ohybu řeky Rhôny nacházela keltská trhová osada Octodurus.

Tato osada byla prvním historicky zaznamenaným osídlením na území kantonu Wallis a současně hlavním centrem keltského kmene Varagrénů. Město tak plnilo v minulosti významnou funkci styčného bodu mezi keltskou a středozemskou civilizací.

Martigny, Švýcarsko

Z těchto historických období odhalily archeologické vykopávky v okolí Martigny řadu památek. K nejdůležitějším patří torzo starého římského paláce, které v současnosti tvoří součást Muzea Pierra Gianaddy. Muzejní expozice se věnují římskému osídlení, ale také 50 exemplářům starých automobilů nebo Marku Chagallovi. Nachází se zde také výstava zasvěcená Leonardu da Vincimu a obrazárna, která uchovává díla například Cezanna nebo Vincenta van Gogha. V parku před muzeem jsou rozmístěny moderní skulptury.

Antické památky zde zastupuje velmi zachovalý římský amfiteátr pocházející z 2. století pro přibližně 6 tisíc diváků. V minulosti byl rekonstruován a dnes se tu pořádá řada kulturních a společenských událostí. V roce 1993 byly zde objeveny také ruiny chrámu zasvěceného perskému bohu vítězství Mithrasovi, jejichž původ se datuje patrně do 3. století.

Historické jádro města Martigny tvoří náměstí Place Centrale, kterému vévodí radnice vystavěná v roce 1867. Radnice zaujme na první pohled rozměrnými vitrážovými okny, největšími ve Švýcarsku, které zabírají plochu 55 metrů čtverečních. Jejich tvůrce Edmond Bille, na nich zaznamenal důležité historické okamžiky městských dějin. Kousek od náměstí jihovýchodním směrem stojí románsko-gotická katedrála Notre Dame des Champs, jejíž stavba vznikla v 17. století. O sto let později byla ke katedrále přistavěna zvonice vysoká 51 metrů.

Město Martigny je významnou křižovatkou cest směrem do Itálie přes Velký svatobernardský průsmyk a do Francie přes Forclazský průsmyk. Při procházce městem a cestou k řece určitě potkáte honosný měšťanský dům pocházející z 16. století s názvem La Grand´Maison. Turisty zaujme nejen svou architektonickou hodnotou, ale také zajímavými osobnostmi, které ho navštívily. V minulosti tento dům totiž poskytoval přístřeší cestujícím přes Velký svatobernardský průsmyk. Zdi tohoto měšťanského domu hostily proslulé básníky a spisovatelé jako například Goethe, Chateau-briand, Stendhal, Byron, Jules Verne a další známé světové osobnosti.

Martigny, Švýcarsko

Nad údolím se vypíná hrad Batiaz, coby němý svědek mnoha bojů mezi savojskými hrabaty a sionským biskupstvím. Z hradní věže je pěkný rozhled po širokém okolí. Hrad byl vybudován ve 13. století, ale už od 16. století je uváděn v historických pramenech jako opuštěný. Součást hradního areálu je také kaple Notre Dame de la Compassion, jejíž původ je datován do let 1625 až 1630. Přes řeku La Dranse je možné přejít po historickém mostu La Batiaz, který byl vybudován roku 1823. Byl postaven jen kousek od původního mostu, který byl v roce 1818 stržen povodní.

V Martigny začínají trasy dvou pozoruhodných výletních vlaků – St. Bernard Express a Mont Blanc Express, který se vypravuje několikrát za den přes Le Chatelard do Chamonix. Jízdenky a průkazky švýcarského dopravního systému platí i a celou trasu po francouzském území až do Chamonix. Cesta trvá přibližně hodinu a půl.

Malebné městečko Martigny rozkládající se v údolí řeky Rhôny leží asi 40 km od slavného průsmyku Svatého Bernarda – Grand Saint Bernard. Není proto divu, že město bylo hostitelem světové výstavy svatobernardských psů – WUSB Show 2009. Mezinárodní organizace World Union of St. Bernard-Clubs je Světová unie klubů svatobernardských psů, která byla založena nezávislými kluby svatobernardských psů v roce 1967 ve švýcarském Lucernu.

-ar- 

Další články ze Švýcarska: 
Červené vlaky Rhétské dráhy jezdí po nejkrásnější alpské železnici
Solothurn bylo městem francouzských velvyslanců
Léto ve švýcarském Engelbergu - otáčivou lanovkou k nejvýše položenému mostu
Biel se šarmem překonává jazykové rozdíly
Bad Ragaz je významným lázeňským místem Švýcarska

 

Článek byl zobrazen 6 423 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko