Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Matterhorn je nejkrásnější hora Alp

Matterhorn neboli Monte Cervino tyčící se na hranici mezi Švýcarskem a Itálií je se svou nadmořskou výškou 4 478 metrů sedmou nejvyšší horou Alp. Špičatý Matterhorn je skutečnou ikonou Švýcarska. Vypíná se na konci údolí nad letoviskem Zermatt ve Walliských Alpách a italským městem Breuil-Cervinia, a tvoří zde vlastně jižní hranici Švýcarska.

Matterhorn patří k nejhezčím a také nejvyhledávanějším alpským vrcholům, jehož název pochází z německého slova „matte“ – horská louka a typického tvaru hory – rohu „horn“. Jeden z nejkrásnějších vrcholů Alp svým tvarem a kolmými stěnami padajícími do více než kilometrové hloubky odjakživa vzbuzoval respekt a zájem horolezců. Ledovec patřící k nejznámějším štítům světa se stal symbolem Alp a řady horských spolků. Historie hledání cest na jeho vrchol je poznamenaná mnoha slavnými i tragickými událostmi.

Matterhorn

Výstup na tuto nezdolnou alpskou čtyřtisícovku byl dlouho považován za nemožný. Tento výsostný ledovec připravil o život už řadu vynikajících horolezců. Matterhorn zdolala expedice pod vedením anglického horolezce Edwarda Whympera 14. července 1865. Skupina svůj cíl zvládla, ale do Zermattu se vrátila bohužel jen část původní expedice. Při sestupu přišel o život jeden švýcarský průvodce a tři Britové, kteří při sestupu na ledovci uklouzli a zřítili se do údolí.

Největšímu náporu je tento štít vystaven v období letních měsíců, kdy jej pokoušejí ze švýcarské i italské strany kolem stovky horolezců denně. Podle informací zdejší horské služby výstup na nejvíce fotografovanou horu světa ročně nezvládne desítka horolezců a při jejím zdolávání zahynou. V Zermattu jsou pohřbeny 4 oběti z památného roku 1865, stejně jako řada dalších horolezců, které Matterhorn připravil o život. Ani tato černá čísla však ctižádostivým lidem nezabrání a nesníží jejich touhu zdolat tento vrchol.

Matterhorn

Výstup na Matterhorn se rozhodně nedá pokládat za turistický výlet, ale za náročnou túru určenou pro vysokohorsky zkušené turisty. Například výstup na tento ledovec vedený hřebenem Hörnli vyžaduje zkušenost s pohybem v horách, více orientačního smyslu, rozvahy a vytrvalosti. Italský hřeben Lion je zase náročnější na sílu a přirozenou schopnost co nejefektivněji využívat umělé fixní pomůcky. Zkušení dobyvatelé Matterhornu tvrdí, že pokud chcete vystoupit na jeho vrchol sportovně, pak je lépe volit švýcarský hřeben Hörnli.

Cestou na vrchol Matterhornu je možné se ubytovat na Hörnlihütte ve výšce 3 260 metrů. Asi 200 metrů od chaty s 50 lůžky je ve svahu vyhrazené místo pro stany s připravenými plošinkami a kamennými hrázemi proti větru. Chata se nachází jen asi 200 metrů od nástupu do stěny a vyráží odtud většina lezců a horských vůdců. Při skutečně krizových situacích je možné zcela nouzově přespat na chatě Solvay ve výšce čtyř tisíc metrů. Není doporučeno ji využívat lehkovážně, neboť by to mohlo přinést velmi negativní reakce zdejších horských vůdců.

Horské cesty v blízkém okolí Matterhornu se však dají absolvovat i výletním tempem. Okolí Matterhornu poskytuje turistům dalších 400 kilometrů tras pro pěší i cyklisty. Situaci zjednodušuje systém lanovek a dráha-zubatice, která vede z Zermattu na Gornergrat nacházející se v nadmořské výšce 3 089 metrů. Každá zastávka poskytuje turistům řadu dalších zajímavých cest. Horní stanice dráhy, která leží na vrcholu Gornergratu, poskytuje atraktivní výhledy do okolí. Nelze přehlédnout na jihovýchodě nejvyšší horu Švýcarska – Dufourspitze (4 634 metrů), severně se pak nachází o něco menší Weisshorn (4 505 metrů). Vláčky mají interval každých 20 až 30 minut.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Klosters je klidná oáza s atmosférou horského venkova
Stein Am Rhein je skanzen středověkého města
Brienz na břehu jezera Brienzersee
Bodamské jezero
Arosa - horské středisko pro celoroční turistiku

 

Článek byl zobrazen 15 521 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko