Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Saas Fee – letovisko bez aut v kantonu Wallis

Světoznámé švýcarské letovisko Saas Fe se rozkládá téměř přede dveřmi ledovce Aletsch, který je zapsán na seznamu UNESCO. Sluncem hýčkaná horská vesnice Saas-Fee, kde nejezdí žádná auta, je lemována 18 velikány. Vysokohorské centrum leží na italských hranicích pod horou Mt. Allalin a je nejvýše položenou osadou v údolí Saastal.

V městečku Saas Fee skutečně neuvidíte žádné auto. Podle hesla – ulice lidem – nikde nenajdete všudypřítomné plecháčky, pouze tiché a ladně se pohybující elektromobily, které se starají o přepravu obyvatel. Saas Fee tak získalo nejen pověst, ale také skvělou atmosféru poklidné oázy, kdy jsou lidé zvyklí korzovat po ulici. Po týdnu pobytu dokonce úplně zapomenete, že nějaká auta vůbec existují. Rozhodně by nebylo od věci tuto vymoženost zavést i do ostatních horských středisek v Evropě.

Saas Fee

Středisko Saas Fee je známé suchým klimatem s téměř nulovým množstvím alergenů, a proto je zdejší pobyt vhodný pro alergiky a astmatiky. Horskou vesnici proslavil mimo jiné také spisovatel Carl Zuckmayer, který tu strávil velkou část svého života.

Zdejší zima láká za zimními sporty. Ledovce poskytují požitek ze sjezdového lyžování i v létě a na podzim. Cestovatele zde vedle vzrušujících jízd na sjezdovkách čeká sáňkování, chůze na sněžnicích, bruslení na přírodní dráze a běžkování. Pestře prožitou dovolenou zaručují romantické procházky v zasněžené krajině, túry s pochodněmi, degustace vína a wellness. Sportovně se vyžít mohou návštěvníci při dlouhých turistických cestách ať už pěšky nebo na kole. Pobavit se mohou při minigolfu a pétanque, jízdou na koni, koloběžce, lezením po skalách případně krmením krotkých svišťů.

Nejstarší osídlení zdejšího území rozkládajícího se podél řeky Saaser Vispa se datuje do 13. století. Saas Fee a okolní vesnice Saas Balen, Saas Grund a Saas Almagell začaly prosperovat v 19. století, kdy do údolí dorazil turistický průmysl. Příjemná je skutečnost, že do dnešních dnů si Saas Fee uchoval venkovský ráz. Převažují dřevěné stavby a zdejší starousedlíci si stále udržují staleté tradice a obyčeje, které jsou dodnes vděčným turistickým lákadlem. Velmi populární je například pravidelně na jaře se opakující oslava dne, kdy se krávy poprvé po zimě vyhánějí na pastvu, tzv. Alpaufzug.

V Saas Fee mohou příznivci historie navštívit dvě muzea. Saaské muzeum prezentuje výstavu představující život v celém údolí napříč staletími, včetně dobových krojů a tradičních výrobků. Muzeum příležitostně pořádá také specializované tematické výstavy zaměřené na okolní přírodu. Muzeum pekařů představuje turistům pečení zdejšího chleba.

Saas Fee

Hlavní atrakcí údolí a přilehlých vesnic je bezesporu okolní příroda. Vysokohorská turistika se tu provozuje už od 30. let 19. století. Pikantní je, že ještě do roku 1951 do tohoto dnes vyhlášeného lyžařského střediska v jihozápadním cípu kantonu nevedla silnice. První turisté museli převýšení 250 metrů na cestě ze sousedního Saas Grundu překonávat pěšky nebo hřbetech mul, stejně jako místní starousedlíci.

Přímo u horní stanice podzemní dráhy na Mittelallalinu se nabízí prohlídka ledové jeskyně Eispavillon. Je tu v nadmořské výšce 3 500 metrů v ledovci vyhloubena patrně největší ledová jeskyně na světě. Kromě jeskyně si zde návštěvníci mohou prohlédnout i výstavní expozici.

V bezprostředním okolí Saas Fee se nachází přibližně 350 kilometrů tras určených pro vysokohorskou turistiku a několik zajištěných cest – via ferrata. Adrenalinu si nadšení alpinisté bezpochyby užijí při sestupu soutěskou Gorge Alpin mezi Saas Fee a Saas Grundem, neboť trasa je jištěna v několika místech žebříky a lany.

Do nejvyššího bodu sjezdovek vyveze turisty až do tříapůltisícové výšky podzemní dráha Metro Alpin. Na vrcholku je čeká příjemný bonus v podobě nádherného výhledu na panorama horských štítů, které je možné shlédnout i z vyhlídkové rotující restaurace. Za hodinu se panoramatická restaurace otočí o 360 °C.

Nejvíce lyžařů se vydává lanovkou ze Saas Fee na Felskinn a následně metrem Alpin na Mittelallalin, protože je tam čeká největší výběr sjezdovek. Snowbordisty zase určitě potěší kvalitní snowpark s dvousetmetrovou superčipe, quaterpipe, překážkami a skoky a také snowboardcrossovou tratí světových parametrů.

Na vrchol 4 027 metrů vysoký Mt. Allalin lze vystoupit pouze po svých. Zajímavé je, že jde pravděpodobně o nejpřístupnější čtyřtisícovku v této oblasti. Měl by ji co se fyzické i technické náročnosti zvládnout s průvodcem prakticky kdokoliv.

-ar-

Další články ze Švýcarska: 
Pochoutky ze Švýcarska - Capuns, sušené hovězí nebo polévka z krup 
Schaffhausen - historické město na Rýnu 
Chur - nejstarší švýcarské město, odkud pochází autor Vetřelce 
Sion byl a je sídlem biskupství 
Chateau de Chillon je nejznámější hrad Švýcarska

Článek byl zobrazen 7 673 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko