Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Brienz na břehu jezera Brienzersee

Švýcarské městečko Brienz se rozkládá na severovýchodním břehu jezera Brienzersee na úpatí hory Brienzer Rothorn. Brienz je známý svým řezbářským uměním. Zdejší škola řezbářství ze dřeva je jedinou institucí ve Švýcarsku, kde je možné se vyučit tomuto řemeslu. Cestovatelé zde můžou navštívit řadu obchodů, které nabízejí výrobky ze dřeva.

ZÁJEZDY DO ŠVÝCARSKA NA SVĚTADÍLECH

Už v roce 1884 zde byla založena škola „Schnitzler Brienz“. Škola i odborné dílny spadají od roku 1928 pod kanton Bern. Škola houslové tvorby ve Švýcarsku – Geigenbauschule Brienz byla založena v roce 1944.

Pěkné a klidné městečko Brienz leží na břehu jezera Brienzersee, která má rozlohu 29 km čtverečních a v místě největší hloubky měří 259 metrů. Je to vlastně rozšířené koryto řeky Aare. Brienz se táhne podél jezera až na nejvyšší vrchol Erhebung Schwarzhorn a hraničí s kantony Obwalden a Lucern. Pod Brienz spadají ještě další obce podél horního konce jezera až k sousedním horám.

Jezero Brienzersee společně s městečkem Brienz zaujme cestovatele okouzlující okolní přírodou. Obec se nachází v horní části jezera v hezkém horském prostředí. Zeleno-modrá voda Brienzersee a tmavé borové lesy táhnoucí se až k vodě významně přispívají k charakteru horského jezera. Je zde vybudována pěkná promenáda s nádhernými květinovými záhony a výsadbou stromů, která vede podél vesnice na břehu jezera. Je patrně to nejhezčí, co Brienz turistům nabízí. Jezero je vhodné pro plachtění, surfování či vodní lyžování. Příjemné jsou také výletní projížďky na moderní motorové lodi nebo na historickém kolesovém parníku po jezeře do Interlakenu.

Osídlení této oblasti a důkazy o tom spadají do 7. století, kdy zde vznikla osada Alamani. Název Brienz byl poprvé zaznamenán v roce 1146 a posléze v roce 1528, kdy Brienz prošel náročnou historií a stal se součástí kantonu Bern. Jméno Brienz pochází z keltského slova brigantion, které v překladu znamená „vrch“.

Turisticky je Brienz a jeho bezprostřední přírodní okolí atraktivní v zimě i v létě. V zimní sezóně je nedaleký masiv Axalp (1 534 metrů) součástí lyžařského regionu Alpenregion, který spojuje 11 okolních skiresortů.

Brienzer Rothorn  zvedající se do nadmořské výšky 2 350 metrů je považován za jakýsi místní Matterhorn. Na jeho vrchol vede z Brienzu ozubnicová dráha poháněná parní lokomotivou. V současnosti je to pozoruhodná atrakce, ačkoliv při cestě vláčkům vypomáhá dieselová lokomotiva. Jde patrně o nejstarší funkční ozubnicovou železnici na světě, neboť její dráha byla vybudována už na konci 19. století. Cesta nahoru trvá necelou hodinu. Horní stanice lanovky se nachází ve výšce 2 244 metrů. Zpět jede lanovka o něco déle. Z horní stanice je nádherný výhled na Bernské Alpy a je možné pokračovat dále pěší túrou.

Každý druhý týden v listopadu ve středu a ve čtvrtek se zde pořádají slavnosti a trhy. Místní specialitou na slavnostech jsou Brienzské lívance plněné sušenými hruškami a ořechy. Počátky tradice spadají hluboko do minulosti až do roku 1626, kdy Brienz obdržel povolení vrchního soudce a rady města Bernu pro konání těchto trhů.

Jen pouhé 2 km severovýchodně od Brienzu se nachází skanzen, v němž je možné pod širým nebem obdivovat původní architekturu a zvyky z celého Švýcarska. Nejstarším exponátem muzea Ballenberg je stavení z 16. století z kantonu Ticino. Pozoruhodný je také mlýn z kantonu Wallis pocházející z 19. století nebo sklad sýrů z místních Bernských Alp. V areálu muzea se nacházejí ukázky jednotlivých staveb, řemeslných dílen a další zajímavé expozice. Součást komplexu tvoří i tři stylové restaurace.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Bodamské jezero
Arosa - horské středisko pro celoroční turistiku
Ženevské jezero je region čtyř světů
Lyžařské středisko Andermatt
Zermatt je centrum říše čtyřtisícovek

Článek byl zobrazen 9 039 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko