Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Dornach

Starobylé město Dornach rozkládající se na levostranném přítoku Rýna, se nachází asi 15 km od Basileje, jemuž tvoří zajímavé předměstí. Do Dornachu přijíždějí především příznivci antropozofie, což je učení o významu mýtů, které proslavil Rudolf Steiner. Rakouský filosof zde založil světové centrum se sídlem v moderní budově Goetheanum.

Velkolepá betonová stavba je sídlem celosvětově rozvětvené Anthroposofické společnosti a její Vysoké školy pro duchovní vědu. Stavba nese jméno k uctění mimořádného člověka Goetha, kterému platily první Steinerovy vědecké práce a knihy, ale také proto, že Steinerův světový názor spočívá na goethovském způsobu poznání.

První Goetheanum byla dřevěná budova, kterou v Dornachu navrhl Rudolf Steiner. Záměrem architekta bylo postavit objekt jako sloučení různých uměleckých prostředků naplněný duchovním významem. Goetheanum vzniklo v letech 1913-19 a původně mělo hostit pravidelné letní divadelní slavnosti Antroposofické společnosti. Velmi záhy se stalo střediskem malé osady lidí hledajících duchovní naplnění, kteří se v Dornachu shromažďovali kolem Rudolfa Steinera. Toto první Goetheanum padlo za oběť žhářství o silvestrovské noci v roce 1922.


Foto: Goetheanum   Autor: yelowbook

Konstrukce druhého objektu Goetheanum představuje zcela novátorské pojetí betonu v architektuře. Projekt kompletně postavený z litého betonu vznikl opět podle Steinerových návrhů z roku 1923, realizace byla dokončena až po architektově smrti. Pozitivní kritika nazvala stavbu mistrovským dílem expresionistické architektury 20. století. Monumentální betonová stavba má silnou pozitivní a kreativní energii. Stavba skvělou formou vyjadřuje myšlenku lidské kreativity napojenou na přirozenou tvůrčí sílu přírody. Současný Goethean slouží jako aktivní středisko umělecké společnosti, které je k dispozici i hostujícím umělcům z celého světa.

Moderní mysterijní středisko Goetheanum, v němž se usiluje o otevření člověku duchovnímu světu, je posazené na kopečku a část Dornachu mu doslova leží u nohou. Rozhodně je to nepřehlédnutelná stavba ze všech světových stran. Nejhezčí je pod noční oblohou, když se topí v záři silných reflektorů a pod ním se třpytí rozsvícená okna domků v okolí. Goetheanum je totiž obklopeno další řadou staveb ve slohu antroposofické architektury.

Pro Steinerovu architekturu je typická snaha osvobodit se od tradičních architektonických omezení jako je například upuštění od pravého úhlu a snaha o vytvoření oblých forem. V obou stavbách Steiner usiloval o vytvoření duševně působivých forem.

K nejhezčím procházkám po Dornachu patří ty kolem řeky Birs. Patronem mostu, který se přes ni klene, není nikdo jiný než náš Jan Nepomucký, kterému byla zasvěcena i malá restaurace na místním náměstíčku. Jmenuje se Restaurant Nepomuk Schiff-Bar a sídlí na adrese Amthausstrasse 36. Podávají v něm moc dobré a vždy zaručeně čerstvé Gordon blue, což je tradiční švýcarské jídlo.

První opevněný hrad střežil původní vesnici už od roku 1050. Přestože starobylá stavba má spíše charakter zříceniny, do dnešních dnů z ní zbylo poměrně dost. Stavba jeho nástupce vznikla v roce 1360, která je charakteristická svými dvěma kruhovými věžemi a jedním masivním obytným donjonem. Hrad v 19. století zanikl, ale jeho obvodové zdi jsou v poměrně zachovalém stavu.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Univerzitní město Freiburg
Bern není jen městem medvědů
Neuchâtel je město ze žlutého pískovce
Gruyéres, to jsou krávy, smetana a skvělý sýr
Basilej je křižovatka Švýcarska, Francie a Německa

Článek byl zobrazen 6 770 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko