Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Grindelwald – fascinující svět ledovců

Švýcarské město Grindelwald se nachází v kantonu Bern v Alpách v nadmořské výšce 1 034 metrů. Obec spadá pod Interlaken. Grindelwald náleží k nejstarším evropským horským střediskům. Nachází se v nádherném údolí Berner Oberland na severu Alp. V současné době je Grindelwald zaměřen převážně na turistický ruch.

V zimě navštěvují toto místo hlavně lyžaři a v létě turisté, kteří zde obdivují úžasné horské scenérie. V okolí Grindelwaldu mají cestovatelé možnost všechno vidět pěkně zblízka. V žádné jiné oblasti Alp nejsou ledovce tak snadno dosažitelné jako tady. Nejvýznamnější horské středisko Bernských Alp je situované přímo pod stěnou trojice významných vrcholů – Jungfrau (4 158 m), Eiger a Mönch. Výsadou a výhodou pobytů v Grindelwaldu je právě návštěva této části Alp s řadou lanovek a horských železnic, ať už na vyhlídkovou plošinu Schynige Platte nebo na výsostný Schlithorn.


Autor: Dominiek ter Heide

Grindelwald se rozkládá ve výšce 1034 až 3454 m n. mořem a jezdí sem turisté z řady zemí světa. Ve středisku jsou jim k dispozici tenisové kurty, přírodní koupaliště i plavecký bazén, umělá horolezecká stěna, minigolf, hokejová hala a bobová dráha. V bezprostředním okolí se nachází 300 km značených turistických cest, 49 lanovek a vleků s kapacitou 38 tisíc osob za hodinu, 185 kilometrů sjezdovek a 35 km běžeckých tratí.

Jedna z nejkrásnějších oblastí Alp – Grindelwald je rájem pro milovníky lyžování, snowboardingu, paraglidingu, horolezectví, horských kol, turistiky a nádherné přírody. V tomto světoznámém horském středisku upoutá cestovatele ze všeho nejdříve malá železnice vedoucí do sedla Jungfraujoch, které bývá nazýváno střechou Evropy. Je to nejvýše položená železniční stanice v Evropě (3 454 m).

Grindelwald je konečná zastávka vlaku z Interlakenu, jehož trať vede nádherným údolím Lütschental. Horská obec bývá považována za kolébku vysokohorské turistiky. V zimě se stává lyžařským střediskem a v létě základnou turistů, bikerů i horolezců.  Grindelwald je rozdělen do sedmi horských oblastí, neboť je roztroušen v údolí Schwarzen Lütschine mezi horou Eiger a Faulhorn. Zkušené horolezce zde láká právě výzva těchto ledovců. Je to oblíbené a vyhledávané letovisko s množstvím turistických tras vedoucích po Alpách. V zimě disponuje toto místo dostatečným počtem sjezdovek jak pro začátečníky, tak i pro pokročilé, včetně upravených tras pro sáňkování a zimní turistiku.


Autor: Dominiek ter Heide

Na hřeben, který dělí Grindelwald a Wengen, vede nejdelší kabinová lanovka na světě, dlouhá přes 6 km. V létě u horní stanice lanovky začínají své putování turisté, kteří se odtud mohou vydat do blízkého sedla Kleine Scheidegg, nebo zahájit sestup do údolí zpět do Grindelwaldu, případně na druhou stranu do Wengenu. Hřeben poskytuje nádherné výhledy na okolní zelené louky a vrcholky hor. Zejména cesta na Kleine Scheidegg (2 061 m) nabízí při dobré viditelnosti neopakovatelné scenérie.

Oblíbeným výletem lanovkou z Grindelwaldu je oblast v okolí hory Männlichen, které se nalézá v nadmořské výšce 2 2227 metrů a nabízí snový výhled na trojici hor Eiger, Mönch a Jungfrau. Toto místo slouží také jako dobrý výchozí bod pro množství vycházek a horských túr, které dovedou turisty do oblasti Alpiglen nebo například k vrcholku Kleine Scheidegg. Pro rodiny s dětmi nabídne řadu překvapení zajímavá tematická trasa s názvem Felix. Nejnovější velká atrakce Grindelwaldu se tu nabízí v podobě „First Flyeru“, což je 800 metrů dlouhý adrenalinový sjezd v závěsu na laně.

Atraktivní místo má své tradice a turistické začátky. Už od počátku zde byly vytvořeny podmínky, aby lákaly turisty jak v zimě, tak i v létě. Už v roce 1690 sem zavítal tehdejší ministr Thomas Coxe se svou chotí Joy. Na vycházku do okolních hor se s nimi vydal také markrabě Albrecht Friedrich von Brandenburg, pozdější pradědeček nizozemské královny Beatrix. A prvním lyžařem v Grindelwaldu byl také Angličan. Byl to Gerald Fox, který se svými prvními lyžařskými sjezdy v roce 1881 nesmazatelně podepsal na zvýšení oblíbenosti střediska. Dnes by se možná hoteliéři podivovali jeho zvyku nazouvat si lyže už v hotelovém pokoji a odkráčet v nich důstojně kolem recepce přímo na svah.


Autor: Thomas Vogler

Prvními obyvateli Grindelwaldu byli Keltové, kteří do této oblasti přišli někdy kolem roku 1000. Nejprve se usídlili v pásmu horských luk, posléze sestoupili do lesnatého údolí. První písemná zmínka se datuje k roku 1146 a nachází se v listině o klášteře v Interlakenu, pod který Grindelwald vždy spadal.

Turistický ruch se v těchto místech začal rozvíjet na přelomu 18. a 19. století a typická horská zemědělská vesnička, v níž převažovalo pastevectví, se změnilo v oblíbené turistické letovisko. Cestovní ruch byl navíc podpořen zavedením železnice, neboť první parní lokomotiva zde přijela v roce 1890.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Dornach
Univerzitní město Freiburg
Bern není jen městem medvědů
Neuchâtel je město ze žlutého pískovce
Gruyéres, to jsou krávy, smetana a skvělý sýr

Článek byl zobrazen 11 768 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko