Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Basilej je křižovatka Švýcarska, Francie a Německa

Druhé největší švýcarské město Basilej zaujímá strategickou pozici na dvojité hranici s Francií a Německem v severním výběžku země, což mělo už v minulosti klíčový význam pro rozvoj obchodu. Právě z Basileje je splavná řeka Rýn, a proto je Basilej jediným švýcarským přístavem, který po řece spojuje město se Severním mořem.

Nedaleko od samotného centra Basileje se nacházejí hranice tří států. Údajně nejlepší výhled na všechny tři sousední země poskytuje futuristická restaurace Dreiländreck. Populární basilejskou atrakcí je říční přístaviště s přívozy, z nichž nejznámější je Münsterfahre Leu. Přívozy jsou totiž stále běžnou součástí dopravního systému města.

Basilej se již po staletí honosí vysokou úrovní kultury, ať už jde o starobylou architekturu historického jádra města s nádhernou katedrálou nebo o řadu muzeí a celou přehlídku galerií světové úrovně. Město je proslavené svými muzei. Je jich dohromady téměř čtyřicet. Záleží jen na návštěvníkovi, zda si vybere z moderního umění, etnografie nebo přírodní historii, hudební nástroje nebo film a farmaceutické pomůcky. Například v továrně na papír Papiermühle si můžete sami vyzkoušet vyrobit svůj list papíru. Toto muzeum získalo dříve dokonce vyznamenání jako nejlepší muzeum v Evropě.

Historické centrum se rozkládá na levém břehu řeky Rýna v těsné blízkosti soutoku Rýna a řeky Birs. Symbolem Basileje je chrám Münster z tmavě červeného pískovce s barevně vzorovanou střechou. Katedrála byla postavena v 11. století na místě původního kostelíku, nedaleko místa, kde stávalo původní keltské a později římské opevnění. Chrámu vévodí dvě věže vysoké 60 metrů z přelomu 15. a 16. století – Martinsturm a Georgsturm. Uvnitř katedrály je umístěna mimo jiné krypta s ostatky Erasma Rotterdamského. Návštěvníky určitě zaujmou barevné vitráže pocházející z 19. století.

Dějiny Basileje začínají ještě před přelomem letopočtu, kdy na území dnešního města sídlili v opevněném oppidu Keltové. Římané pak založili v roce 44 př. n. l. na předměstí dnešního města svou vojenskou základnu Colonia Raurica. Restaurované ruiny zahrnují amfiteátr, několik chrámů a románské muzeum. Tyto římské trosky ležící u Rýna jsou největší ve Švýcarsku.

V 7. století se Basilej stala sídelním městem biskupů z Kaiseraugstu, kteří si dokázali vydobýt významná privilegia tak, aby město a okolí spravovali po svém. V Basileji byl vydán významný dokument – Zlatá bula sicilská z roku 1212, která uznávala Čechy jako nedělitelný stát a povýšila je na dědičné království.  Stalo se v době, kdy do Basileje dorazil mladý sicilský král Friedrich II, který se stal novým císařem. Nového císaře vítal i český král Přemysl Otakar I, který si za svou věrnost vysloužil tuto důležitou listinu se sicilskou pečetí.

V roce 1460 zde po smíření města s Římem papež Pius II. založil významnou univerzitu, vůbec první na území dnešního Švýcarska. V pozdějších dobách na její půdě přednášel slavný humanista Erasmus Rotterdamský, lékař Paracelsus a filozof Nietzsche. V roce 1471 získalo město významná privilegia například i právo pořádat trhy, čímž se město otevřelo světu a od té doby Basilej ekonomicky jen vzkvétala. Zdejší univerzita například koupila Amerbachovu uměleckou sbírku a jako první na světě ji zpřístupnila veřejnosti. V prostorách historické budovy univerzity má sídlo jedna z největších univerzitních knihoven na světě. Součástí univerzitního kampusu je botanická zahrada, která byla založena už v roce 1589.

Pokud začnete prohlídku města od slavné katedrály, pak se vydejte po Augustinergasse, kterou lemují měšťanské domy ze 14. a 15. století. Určitě půjdete kolem neoklasicistního paláce, v němž má dnes sídlo Etnografické a Přírodovědecké muzeum. Ulice Augustinergasse dovede poutníky až k mostu Mittlere Rheinbrücke, kde už v roce 1225 existoval první pevný přechod přes Rýn.

Centrum basilejského starého města představuje náměstí Marktplatz. Název náměstí odpovídá svému původnímu účelu. Každý den, s výjimkou neděle, se zde pořádají květinové, ovocné a zeleninové trhy. Na náměstí stojí nejkrásnější budova ve městě – radnice (Rathaus) s karmínovou fasádou s barevnými sgrafity. Stavba pochází z 20. let 16. století, její současná podoba s astronomickými hodinami na průčelí připomíná 17. století.

Poblíž univerzit stojí Židovské muzeum - jediné muzeum ve Švýcarsku, které připomíná židovskou kulturu. V roce 1897 tu uspořádal Theodor Herzl první světový sionistický kongres, na kterém poprvé prezentoval myšlenku samostatného židovského státu.

Na náměstí Barfüsserplatz panuje čilý ruch. Na zdejším trhu se prodává všechno možné, většinou převládá nabídka květin. K návštěvě zve Historické muzeum s bohatými sbírkami, umístěné v budově ze 14. století, která dříve sloužila jako františkánský kostel. Západně od trhového náměstí stojí osamělý svědek středověkého městského opevnění. Z původních fortifikačních staveb se do dnešních dnů mnoho nedochovalo. Brána Spalentor však září ve své gotické podobě nepoškozena již sedm století.

Basilej je světoznámé centrum průmyslu, především chemického a farmaceutického. Kromě sídel obřích farmaceutických podniků se Basilej zapsala také do historie omamných látek. Známá je historka o tom, jak v roce 1943 ve zdejších laboratořích experimentoval chemik Albert Hofmann a omylem jednu z testovaných látek okusil. Tehdy spatřila světlo světa látka, která je po celém světě známá jako LSD. Dnes však už v Basileji halucinogenní odkaz profesora Hofmanna nehledejte.

Kromě historie přitahují zahraniční návštěvníky do města také proslulý symfonický a komorní orchestr stejně jako hudební divadlo. K mimořádným událostem města patří zcela určitě Basler Fasnacht, což je každoročně pořádaný basilejský karneval, který je největším karnevalem v zemi a trvá přesně 72 hodin.

Basilej dneška je také moderní centrum současné architektury s futuristickými budovami, které jsou díly hvězdných architektů jako je Mario Botta a Herzog de Meuron. Zajímavým symbolem města je také Tinguelyho muzeum, které je věnováno převážně tvorbě Jeana Tinguelyho (1925 až 1991), výtvarníka a představitele kinetického neboli pohybového umění. Exponáty vytvořené vesměs ze železa a oceli se tu různě pohybují, narážejí do sebe a vydávají rozličné zvuky. To vše v prostředí více než důstojném. Budovu muzea totiž projektoval právě Mario Botta - slavný architekt a rodák z Ticina.

Kulinářské zážitky přinese návštěvníkům jistě i specifická nabídka basilejské gastronomie, která spojuje tradici francouzského Alsaska a německého Černého lesa. K nejstylovějším patří jistě restaurace Gifthüttli v samém centru města, jejíž kuchyně je převážně švýcarská a francouzská. Restauraci najdou hosté ve starobylé budově bohatě zdobené sgrafity. Mimochodem, asi málokdo ví, že Drei Konige Am Thein v Basileji je vůbec nejstarší zájezdní hostinec v Evropě založený už v roce 1026.

Do švýcarského města Basilej se každoročně na jaře upíná pozornost všech znalců, milovníků i obchodníků s hodinkami a šperky. Otevírají se totiž brány největší světové přehlídky těchto luxusních záležitostí s názvem Baselword. Účast na veletrhu je prestižní motivací pro řadu vystavujících firem včetně známých světových značek jako jsou Rolex, Swatch Group, Hermés, Chanel, Valentino a Dolce & Gabbana. Proslulé společnosti zde prezentují své nejnovější kolekce, které se na pultech butiků objeví v září a říjnu.

Za návštěvu stojí určitě také největší zoologická zahrada ve Švýcarsku – ZOO Basel se svým podmořským světem založená už v roce 1874.

Zajímavým tipem na výlet v blízkém okolí je Riehen, která se může pochlubit množstvím luxusních rezidencí, parků a zahrad. Turisté se sem vydávají především kvůli unikátní galerii moderního umění. Zdejší sbírka čítá na 250 vynikajících děl nejznámějších moderních umělců světa – Picassa, Warhola, Rodina, Bacona a dalších. Dříve samostatná obec na hranicích s Německem dnes tvoří severovýchodní předměstí města Basileje, s nímž je spojuje tramvajová linka.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Appenzall
Luzern je geografickým i duchovním středem Švýcarska
Arbon jsou Pompeje východního Švýcarska
Davos to je luxusní místo VIP hostů
Lausanne je nejvíc sexy město Švýcarska

Článek byl zobrazen 15 178 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko