Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Appenzell

Švýcarské městečko s atmosférou venkova se nachází necelých 20 km jihozápadně od St. Gallenu. Tradiční staré domky ze dřeva pocházející z 18. století a kroje zdejších starousedlíků tvoří kolorit, který láká řadu návštěvníků.

Appenzellský kraj má řadu zvláštních specifik, která se návštěvníkům vryjí hluboce do paměti. Například až do roku 1988 se zde udržel tradiční zvyk začínat školní rok na jaře, neboť zasněžená krajina a sveřepé hory kdysi nedovolily dětem docházet do školy v zimě. Podobné je to i se slavením Silvestra. Tradiční datum 31. prosince slaví o 14 dnů později ještě jednou podle dříve platného juliánského kalendáře.


Autor: Chris Humphrey

Zvláštní specifické zvyky tohoto kraje jsou patrné přímo na hlavním náměstí Landsgemeindeplatz zejména každou poslední neděli v dubnu. V té době se zde konají veřejné volby obecního shromáždění pod širým nebem. V přímém přenosu se tu seznámíte s demokracií a hlasováním, neboť se zde rozhoduje o důležitých záležitostech veřejného zájmu. Appenzell byl posledním evropským regionem, který přiznal ženám volební právo. Každý z občanů s volebním právem zde může veřejně diskutovat se zástupci města či kantonu. Na náměstí se hlasovalo v minulosti šavlemi, dnes stačí zvednout ruku. Obyvatelé městečka jsou oblečeni do tradičních úborů a i v současné době drží mnoho mužů meč nebo šavli jako důkaz občanství.

Hlavní a také atraktivní ulicí je Hauptgasse, kde hosty lákají dřevěné domy s malovanými okenicemi a obchody se suvenýry svými vývěsními štíty z tepaného železa. K nejzajímavějším domům patří původní apatyka, která zde stávala už od roku 1560. Současná podoba dřevěné budovy zdobené malbami kytic a bylin nad okny pochází z roku 1800. Nedaleko stojí také původně barokní kostel sv. Mauricia, kde mohou návštěvníci obdivovat zlaté a stříbrné sochy zdobící barokní oltář.

V Apenzellu je zajímavé též muzeum, v němž je možné shlédnout výstavu zaměřenou na místní folklór. Výstavní expozice představují sbírky ručních výšivek, oděvů a ukázek tesařských prací. Pro ženský kroj je typický vysoký čepec, k mužskému úboru patří vesta, černé kalhoty, stříbrný pás a náušnice v pravém uchu ve tvaru naběračky na mléko. Ke krojům starších mužů patří bezpochyby tradiční fajfky s tepanými dekoracemi. Muzeum sousedí se starobylou budovou radnice.


Autor: Martin Bischoff

Už téměř sedm set let je zdejší kraj pověstný výrobou skvělého sýra Appenzeller, který se vyrábí z plnotučného nepasterizovaného mléka. Protože se sýr omývá ve vinném láku nebo v láku z jablečného octa, má typickou nahnědlou barvu. Do roztoku se rovněž přidává koření a bylinky. Vynikající sýr má dobu zrání od tří do šesti měsíců.

Při objevování krás Appenzellu se rozhodně nechejte vyvézt zdejší lanovkou až ke skalní kapli Wildkirchli, která se ze skály vynořuje docela znenadání a dramaticky. Pro paraglidingové dobrodružství je oblíbená hora Ebenalp.

Poklidný Appenzel a jeho blízké okolí je vhodný pro cyklistické toulky. Milovníci cykloturistiky si zde přijdou na své, neboť v této oblasti bylo zřízeno kolem 400 km značených cyklostezek pro krosová i horská kola.

V zimním období se tu bude líbit běžkařům a turistům holdujícím zimním procházkám v poklidných údolích s křišťálově čistými prameny a jezírky se zrcadlovým leskem. V zimě se zas dobrodružní cestovatelé mohou zúčastnit výpravy, během které si vybudují vlastní iglú pro přečkání noci. V létě si zde můžete udělat vyjížďku na koních.

-ar-

Předchozí články ze Švýcarska:
Luzern je geografickým i duchovním středem Švýcarska
Arbon jsou Pompeje východního Švýcarska
Davos to je luxusní místo VIP hostů
Lausanne je nejvíc sexy město Švýcarska
Aarau má starobylý ráz

Článek byl zobrazen 8 092 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko